Omvandla ditt köksavfall till nyttig jord – med Bokashi!

Fermentera köksavfallet

Du kan kompostera ditt matavfall på ett himla fiffigt sätt, inomhus och utan en hemsk lukt. Du kan kompostera med Bokashi-metoden eller som jag brukar säga, Bokasha. Du jäser ditt köksavfall genom att hålla behållaren syrefri och tillsätter effektiva mikroorganismer när du komposterar med Bokashi. Med denna komposteringsmetod binds kolet i komposten upp och gör att du slipper dålig lukt och nedbrytningen sker snabbare jämfört med vanlig kompostering! Bokashi är ett japanskt ord som betyder ”fermenterat organiskt material”.

Bokashi-kompostering är en fermenteringsprocess som skapar en miljö där inte patogener eller skadliga svampar trivs. Man skulle kunna säga att det ger en “sjukdomsbekämpade” jord som innehåller bra näring. Eller kort och gott en jord med positiva bakterier och mikroorganismer som kan mota bort skadliga svampar och sjukdomar. Mikroorganisemerna i bokashijorden stöttar mykorrhiza, samspelet mellan växter och jordsvampar att växa bättre och ge växterna ökad motståndskraft.

Bokashihink eller vanlig hink

När jag började att bokashi-kompostera använde jag faktiskt helt vanliga hinkar. Jag ville pröva på innan jag investerade i en särskild avsedd hink med tappkran. Det gick för det mesta bra med vanliga hinkar med lock men allra bäst med hinkar från storkök, livsmedelshinkar som jag återanvände. Det viktiga är att ha tätslutande lock!

Fördelen med vanliga hinkar med tätslutande lock är att det är ju faktiskt relativt billigt om man kan dessutom använda dem till något annat om man önskar. Det är lätt att ställa dem på paus, på fermenteringsprocess när de är fulla. Nackdelen med vanliga hinkar är att det är svårt att alltid få dem syrefria, det vill säga att locket är helt tätt. Ett annat minus är att det är lite bökigt med lakvatten som bildas i hinken och behöver tas hand om på något sätt. Till exempel med äggkartonger eller tidningspapper i botten.

Fördelen med en så kallad bokashihink är att allra oftast är att locket är tätt eftersom det är för det ändamålet hinken är tillverkad. Det är också en stor fördel med tappkran för att kunna ta hand om lakvattnet som är bra gödsel. Nackdelen är att de är lite dyrare än vanliga hinkar, eller jättemycket dyrare men man kan ju se det som en investering.

Vad bokashas?

Hemma hos oss är det faktiskt inte supermycket som landar i denna binge eftersom våra höns får de vanligaste matresterna. Men vi bokashi-komposterar kaffesump, te, ekologiska citrusfrukter och bananskal, lökskal och lite annat smått och gott. Det mesta i grönsaksväg går att kompostera och ger fin jord. Jag undviker att lägga andra fermenterade produkter, blöta såser eller giftiga saker.

Effektiva organismer

Det finns olika sätt att tillsätta effektiva organismer, allitfrån att spraya till att strö bokashiströ som är behandlad vetekli. Vetekliet fermenteras alltså med effektiva organismer, lite slarvigt så skulle vi kunna säga att vetekliet “laddas” och när det är färdigt kallar man det bokashiströ.

Jag använder både och, jag gillar ströet för jag tycker att det luktar lite gott konstigt nog. Det har en lite annorlunda lukt och påminner om bakning på något sätt. Jag har ströet i en lite behållare med en skopa och lättillgängligt så att det är bara att plocka fram och strö över när jag lägger avfall i hinken.

Vi har vår hink framme och lättillgänglig men visst kan man ha den i ett skåp eller undangömd under diskbänken. Jag gillar dock idén, att kompostera och tycker faktiskt inte ens att det är fult eller störande. Ibland flyttar jag på hinken när den är i vägen men allra oftast är den framme.

Var kan man då hitta sitt startsett eller effektiva organismer? Det lättaste sättet är enligt mig här på nätet men jag har sett att även Bauhaus och Granngården har saker i sitt sortiment.

//Johnna a.k.a Bondjäntan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *