KIMCHI

Denna kimchi smakar mycket och inte bara starkt, det är något speciellt med alla smakupplevelser. Den går ganska snabbt att tillaga och har blivit både min favorit gällande tidsåtgång och smak.

Du behöver:

1 stor salladskål, ca 1,5 kg

ca 1 dl fint salt

2 dl strimlad rättika

2 dl strimlad morot

2 dl strimlad purjolök

2 dl vatten

5 msk strösocker

5 msk Cochugaru – chiliflingor

5 msk riven färsk ingefära

5 st vitlöksklyftor (små)

5 msk fisksås

rismjöl

Att göra:

1 Skär salladskålen först på tvären och sedan en gång till så att du har avlånga fjärdedelar. Dessa skär du sedan i mindre bitar på ca 4-5 cm. Skölj.

2 Varva salt och salladskålsbitar i en rymlig skål, se till att det är ordentligt med salt på salladskålsbitarna. Låt stå i 1, 5 timmar och dra sig.

3 Strimla rättika, purjolök och morötterna tunt till tändsticksstavar.

4 Blanda vatten, socker, chiliflingor och rismjöl och koka upp. Du får måtta chiliflingorna efter egen smak och styrka, vill du ha starkare tar du mer. Här kan du välja om du vill ha krämig sås eller inte, krämig, blanda med rismjöl.

5 Rör om medan du kokar upp blandningen och ta av kastrullen när den har kokat upp.

6 Riv ingefära och lägg i chilisåsen tillsammans med pressad vitlök och fisksåsen. Rör om och låt svalna innan du blandar alla grönsaker.

7 Skölj salladskålen 2-3 gånger, den ska inte vara salt men ha kvar lite av sin sälta. Låt den rinna av.

8 Blanda salladskålen och de strimlade grönsakerna tillsammans med chilisåsen. Använd gärna händerna så att grönsakerna inte går sönder.

9 Fyll på rena glasburkar och låt stå i rumstemperatur i 2 dagar innan du ställer i kylen. Ätbar efter 1 vecka i kylen, godast efter några veckor.

Du kan också lyssna eller se veckans insta-live där vi lyfter ämnet fermentering och snackar kimchi! Hoppas du gillar samtalet!!! 😍

Ett svar på “KIMCHI

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *