Enligt Generation Waste så ökar matsvinnet under jultider och faktum är att vi slänger 12% mer mat under julen än vi gör resten av året. Enligt Naturvårdsverket slängde vi 1,3 miljoner matavfall 2018. Det diskuteras också att matsvinnet har ökat under pandemin. Uppenbarligen kastar vi mer mat än vad vi borde och jag tänker att vi kan alla hjälpas åt att minimera matsvinn genom att skapa ”nya” rätter av det vi har.
Några enkla tips gällande julens matrester är ju att äta dem men kanske att göra nya varianter av dem eller komplettera med något som piffar upp? Det där med att skapa “nya” maträtter av det som redan finns är både roligt och spännande tycker jag och ibland blir det riktigt bra till och med. Jag är ju en person som inte är så förtjust i julmat och tycker ganska snabbt att jag vill ha något annat och det blir det ju faktiskt om man gör något annat av dem.
Julskinka kan man göra många olika saker med och jag tänker att alltifrån pytt i panna till vanlig påläggsmat gör de allra flesta om de har överbliven skinka. Här kommer 2 till recept som passar till att ta hand om skinkan! Den ena är klassikern Croque monsieur som passar som både mellanmål i mittinattensnacks om man nu så vill, god i alla fall och sedan har vi Tortillas fyllda med julens goda!
Croque monsieur är egentligen varm smörgås med ost och skinka i sin enkelhet. Ibland doppas den i ägg och mjölk innan grillning för att få en lite lyxigare variant. Ursprunget är från Frankrike och tänkt som snabbmat. Du kan göra dem i en smörgåsgrill, kanske i ett våffeljärn, steka eller som jag har valt idag, i ugnen.
Och ja men visst, snabbmat i sin enkelhet gillar jag. Och framför allt om den kan trolla bort lite matrester vilket den gör idag. Att ta hand om matrester är inte bara smart ur miljöperspektivet utan av även för plånboken. Jag förstår att man kan tröttna på julskinka men varför kasta när det går att skapa något gott och ätbart?
Du behöver:
- Bröd
- Smör
- Julskinka i skivor
- Stark senap, gärna med lite honung
- Smakrik ost, typ en vällagrad präst
Sätt på ugnen på 225 grader och gör dina varma mackor. En god syrlig sallad passar bra till och gör rätten något matigare.
Smakligrestmåltid!
Tortillabröd fylld med julens goda låter kanske inte supergott om man tror att det ska vara den klassiska tortillan till din tacofredag. Men om jag säger att du fyller ditt bröd med härlig revbensspjäll och grönsaker eller varför inte julskinka med picklad lök och grönkål?! Det är i alla fall en variant på fyllda tortilla med julens goda som också är som en ny rätt trots att det mesta är matrester!
Några andra förslag på att ta hand om matrester här nedan är ju favoriten grönskål och västerbottenpaj och grönkålspesto om du har grönkål kvar. Jag älskar grönkål och förutom att jag brukar äta grönkål som salladsgrönsak gillar jag dessa två recept. Grönkålspesto gör jag i och för sig året om!
Ta dina glöggslattar och gör en god Glöggsangria! Går att även göra som alkoholfri om så önskas. Jag är ingen stor glöggdrickare och det gäller kanske framför allt den vanliga saftglöggen eller vinglöggen som är i sötaste laget för mig. Oavsett, om man är en glöggentusiast eller inte, kanske man ändå har en skvätt glögg kvar och är något trött på glöggen som den är?
Den är bra för man kan ha den till julbordet men man kan också göra den i mellandagarna för att komplettera matresterna! Det bästa med pajen är att som tillbehör blir allt som en helt ny maträtt snarare än känslan av att man äter matrester ”nu igen”.
Den är supergod med all rökt fisk eller gravad lax och en härlig grönsallad till. Eller varför inte till skinkan och andra köttprodukter och här passar även den rökta charken in väldigt väl. Vill man äta den som den är fungerar det alldeles utmärkt och varför inte en krispig rödkålssallad till för att skapa lite tuggmotstånd!
Smaklig spis!
Grönkålspesto är supergott. Oavsett om du använder grönkål som har blivit över från julbordet eller om du planerar den till någon av dina favoriträtter.