Tabbouleh är en persiljesallad från medelhavsområden och kan nog göras på många olika sätt beroende på matkultur men allra oftast med persilja, bulgur eller couscous, pressad citron och kryddor som grund. Supergoda många olika variantrar och här kommer en till där jag väljer bort bulgur och couscous och har istället riven blomkål som bas.
Det är en mycket god Tabbouleh som kan användas som huvudrätt eller som tillbehör. Allt som oftast väljer jag göra 3 olika salllader som huvudrätter och till dessa sedan kött eller fisk som tillbehör. Jo jag är ju en allätare och tycker mycket om både kött och fisk men även om fina sallader som är lite mer än isberg, gurka och tomat.
Till denna sallad så blandar jag oftast riven blomkål och bladpersiljan som grund och sedan beroende på vad jag har hemma och vilka smaker jag vill ha. Så här behöver man gå lite mer på känsla och hitta sin Tabbouleh!
Här kommer ett förslag på vad du behöver:
- Blomkål (ca 3 dl riven)
- Bladpersilja (en rejäl knippe)
- Paprika (2 st spetspaprika)
- Tomater (2 plommontomater)
- Rödlök ( 1 mindre)
- Citron (1 hel)
- Mynta ( så mycket du önskar)
- Svartpeppar och salt
- Olivolja (0,5 dl)
Gör så här:
1 Riv blomkålen på rivjärnet
2 Skölj och hacka bladpersiljan smått, blanda med blomkålen (ta mer persilja om det behövs)
3 Hacka paprika smått, lika så tomater och rödlök. Använd inte innanmätet på tomaterna då det blir för slafsigt. Spara till en gryta eller nåt annat gott som du vill ha tomatsmak på.
4 Blanda grönsakshacket ner i blomkålen och pressa citronen över tillsammans med olivolja. Om du vill tillsätta mynta hackar du den också och blandar ner med det andra. Salta och peppra, smaka av.
5 Låt stå en stund och dra till sig smakerna. Kan med fördel göras dagen innan servering och stå i kylen. Den blir bara bättre och bättre.