Månadens tomatvän: Stefan Sundström

stefan-sundstro%cc%88m

Först ut som Månadens tomatvän är Stefan Sundström! Här berättar han om hur han odlar tomater, sina favoritsorter och sina bästa odlingsknep! Publicerad första gången 2017-12-28.

Vad är det bästa med att odla tomater?

Jag tycker att tomater är nåt som man kan ha med hela tiden i matlagning, man kan variera tomatsåser i det oändliga.

Och att barn tycker om tomater. Och så är dom ju ovanför jord och så påtagliga, och vackra. Man skulle kunna odla tomater bara för utseendet. Det finns nåt väldigt vackert och dekadant över dom här gamla, buckliga sorterna. Som gammaldags rosor liksom, dom liksom har en sensuell tyngd som bara kan säja splash!!

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?

Ja, Brandywine har ju hållit genom åren… den är ju liksom oslagbar i smaken tycker jag. Sen kan jag uppskatta en vintertomat som Ponderosa, den är ju lite kärvare, men har en syrlighet som jag gillar. Och den har en så snygg toning inuti från rosa till aprikos!

I somras odlade jag 52 olika sorter, jag ville prova en massa okända sorter från framförallt USA och Sibirien. Det var en jävligt bra (och kul!) som på ryska hette Super Banan, lång som en gurka och röd. Den var fantastiskt bra att skära upp i små jämnt stora runda skivor, blev väldigt snyggt och gott på pizza! Lucid Gem var en annan hit, väldigt saftig och god. Och Pineapple, en orange gammal tomatsort från USA.

Överhuvudtaget har det ju visat sej att orange sorter är mycket nyttiga, dom har ett annat sorts lykopen i sej som man kan tillgodogöra sej utan att tillreda tomaterna (som man måste göra med röda).

Det finns två sorter som har visat sej ha väldigt höga halter av vitaminer och antioxidanter, Moonglow och Tangerine. Dom har jag odlat för att göra en orange, fermenterad tomatsås, jag kallar den för Moonglow Mary. Har i lite gurkmeja, chili och ingefära, så det blir liksom lite indiskt.

Jävligt god om du frågar mej.

Men Brandywine är den tomat jag gör den bästa såsen på, då kokar jag ner tomaterna, så det blir tjockt och sen, när det svalnat, blandar jag i gröna blad, svart vinbär och nässlor t.e.x. så att det börjar jäsa. Och så vitlök, libsticka och chili.

Oslagbart.

Hur odlar du tomater?

Jag började med att bygga ett växthus av lite bräder och byggplast, det fungerade ju bra men var ganska fult. Och gick sönder i höststormarna.

Numera har jag ett växthus med ordentlig grund och grusbädd under, så att dräneringen är bra. Och en bra stomme av trä. Har en blandning av fönster och kanalplast, jag har fått byta ut delar av det vartefter åren gått.

Odlar många olika sorter så det är ju lite olika hur jag gör, en del binder jag upp med snören som hänger ner från taket, busktomaterna står längst ut mot fönstren. Hästskit finns det gott om där jag bor, det har varit en förutsättning för mitt odlande. Utan betande djur skulle det inte fungera med grönsaksodling.

 Det är ju viktigt att låta hästskiten brinna ordentligt innan den har kontakt med rötterna på det man vill odla, så komposten är ju hjärtat i hela verksamheten kan man säja.Det var länge sen jag grävde ur växthuset, jag lägger bara på ny brunnen kompost och biokol varje vår.

Så är det ju viktigt att städa ur ordentligt på hösten, ta bort alla gamla plantor och blad. Över vintern odlar jag grönkål eller sallad  i bäddarna så jorden är täckt hela tiden.

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Att täcka jorden är ju viktigt, jag har alltid använt det jag kommit över, löv eller gräs. Sen några år har jag tyvärr fått mördarsniglar så inne i växthuset har jag numera tidningar istället. Det fungerar faktiskt väldigt bra, jag lägger bevattingsslangen underst, innan tidningarna och ser till att vattnet sprids jämnt över bäddarna, sen lägger jag på ganska tjockt, dubbelt lager med tidningar. Och tätt. Det gör att ytan alltid är torr, men jorden under alltid fuktig.

Tidningar ger ju inte så mycket näring, men är å andra sidan väldigt lätta att ta bort när man städar ut på hösten. Och så reflekterar dom ljuset, det tror jag är bra. Nuförtiden är det heller inte tungmetaller och skit i trycket, det säjer i alla fall redaktörn på tidningen jag alltid har som täckning. 😀

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Det är ju egentligen inget fel på hybrider, problemet är ju att nån jävla fröfirma äger dom och att man inte själv kan ta fröer. Men jag har lärt mej av Farbror Grön hur man övervintar och sen på våren förökar en tomatplanta. Då kommer man förbi det där med att köpa nya fröer.

Hybriderna är ju ofta bra på att vara rikgivande, och det kan ju ha sina fördelar. Å andra sidan är ju gammaldags sorter så mycket nyttigare, för att få i sej samma näring kan man behöva äta 10 hybridtomater.

Så om man inte bara tänker i kilo och ören är det mycket bättre att odla kulturavssorter. Om man sen delar med sej av fröerna så gör man också en livsviktig insats för den biologiska mångfalden bland våra grönsaker. Nåt som är viktigt om vi ska fortsätta leva på den här planeten.

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

Jag gillar ju verkligen fermenterad tomatsås, men det är klart, att gå ut en solig morgon i Augusti och sätta sej och äta en fet Brandywine så att det rinner om mungiporna är ju nästan bäst!Eller att se när ens barnbarn snattar körsbärstomater. Löjligt idylliskt!

Har du något bra förvaringstips av tomater?

Kulturarvsorterna är ju inte så mycket att förvara(om man inte gör fermenterad tomatsås av dom och det är ju stapelvaran för mej) utan är bäst att äta direkt. Vintertomater har jag prövat i 2 år nu, Ponderosa upphängt i taket har funkat för mej ända in i april.

 Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater? 

För att jag är en stor beundrare av Bondjäntan! Och jag tycker vi ska hålla ihop, vi som vill utveckla och sprida ett hållbart odlande för alla.

Foto: Jeanette Andersson

Stort tack till Stefan Sundtröm!

4 svar på “Månadens tomatvän: Stefan Sundström

  1. hello there and thank you for your information – I’ve certainly picked up
    something new from right here. I did however expertise several technical points using this
    web site, as I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could
    get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK?
    Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high quality
    score if advertising and marketing with Adwords.
    Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out
    for much more of your respective intriguing content. Make sure you
    update this again soon.. Escape room

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *