Senast publicerad 2018-09-01
Det är så roligt att hälsa min nya tomatvän Eva Robild välkommen till Bondjäntans tomater och mina tomatvänner! På sociala medier kan en se massor av lyckade tomatskördar och då passar det väl bra med en ny tomatvän. För mig är Eva mest känd för sina trädgårdsböcker och att hon är redaktör för SVT:s program Trädgårdstider som har hållit på i 8 år nu. Här kommer hennes tankar om tomater och tomatodling!
Har du några favorittomater som du skulle rekommendera?
Ja och nej. Jag älskar de små söta tomaterna och de stora feta bifftomaterna, jag kan inte vara utan plommontomater och så vill jag ha en gul sort. Men jag är usel på att komma ihåg namn och glömmer att dokumentera vad jag tycker är godast. Kanske för att jag tycker varje tomat har sitt användningsområde. En tomat som inte är så söt är ju bättre till tomatmarmelad där jag ändå tillför socker, till exempel.
Vad är det bästa med att odla tomater?
Smaken! Inget är så gott en solmogen tomat. Ja, det räcker faktiskt att bara hålla den i handen och känna dess runda, spända skal för att det ska börja vattna sig i munnen. Sen, när jag biter i den och skalet liksom knäpper till och sötman fyller munnen, då är jag i himmelriket.
Hur odlar du tomater?
Jag odlar på olika sätt, ofta för att jag har en ny bok eller artikel på gång som kräver odling på ett visst sätt. Så i år odlar jag i ett hemmabyggt pallkrageväxthus – som ska få vara med i min nya bok om att maximera skörden i pallkragar. Det har gått väldigt bra hittills, sommaren har ju varit extremt varm så alla fyra dörrarna i pallkrageväxthuset står på vid gavel hela dygnet. En av tomatplantorna har dessutom sprängt sig igenom taket… Det är förresten Gardener’s Delight, som är en favorit (det finns visst lite minne kvar ändå).
Annars odlar jag ofta tomater i mitt stora växthus på 15 kvadrat, där jag har en jordbädd längs hela inre kortsidan. Där är jorden alltid lätt fuktig och det är mindre risk att plantorna torkar ut. Det enda är väl att jag oftast inte hinner med att tjuva tomaterna så mycket som jag skulle vilja eftersom de står längst in i växthuset och det är en massa annat som ska pysslas om på vägen, som ett 30-tal chiliplantor… I år har de tillsammans med djungelgurkan tagit över växthuset totalt.
Jag har även provat att odla lågväxande tomatsorter direkt i pallkrage, på friland, och det har gått bra här hos mig i zon 1, till och med förra sommaren som var ovanligt sval.
Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?
I stora växthuset bottnar jag alltid jorden med kompost på våren, de senaste åren även med bokashikompost. Jag menar att det ersätter arbetet med att byta jord i växthusbädden, något som jag aldrig gör. Genom att tillföra kompostjord med en massa mikroorganismer och hålla jorden i bra skick har jag hittills, i drygt tio år sluppit jordtrötthet.
Bra uppbindning är också viktigt, och slarva inte med att tjuva – man kan lämna något sidoskott, men blir de för buskiga så blir det för tätt och det blir för fuktigt och då kommer bladsjukdomarna. Och våga samodla med gurka – i ett hobbyväxthus går det utmärkt, även om det finns de som påstår motsatsen. Vill du förebygga bladmögel kan du spreja bladen med åkerfräkenvatten (koka bladen en timme och låt svalna).
Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?
Jag är helt övertygad om att ekologisk odling är det enda hållbara för oss som odlar på hobbynivå. Därför köper jag ekologiska fröer när det finns, och det finns många ekologiska tomatsorter att välja mellan idag. Jag brinner för kulturarvssorter och min ambition är att välja sådana, även om jag inte odlar bara den typen av sorter. Dessutom vill jag gärna kunna ta egna fröer och då går F1-hybrider bort. Däremot är ju alla tomater utom vilda sorter hybrider, alltså korsningar, så dem har jag ingenting emot – tvärtom berikar de många sorterna tomatodlingen.
Hur njuter du av den perfekta tomaten?
På alla möjliga sätt. I sallad, i soppa (gazpacho mm), i grytor, i äggrätter (Huevos rancheros är årets favorit), i pastasås, bakade tomater, i marmelad, i såser och röror av olika slag (gärna med chili!). Det går inte en sommardag som jag inte äter tomater i någon form. Jag har gjort en hel serie receptfilmer åt företaget Vikentomater som finns på Youtube tillsammans med matkreatören Malin Broman och alla hennes rätter är helt gudomliga. Det är en liten receptskatt!
Har du något bra förvaringstips av tomater?
Jag köper aldrig importerade tomater – det är dyrt rött vatten för mig, totalt smaklöst. Däremot frossar jag i färska svenska tomater mellan april och oktober, egna så långt det räcker – Vikentomater för resten. Under sommaren torkar jag tomater i ugnen, de semitorkade är godast tycker jag, för att kunna ta fram under vintern och så kokar jag tomatsås för vinterns behov. Tomatknäckebröd är en annan favorit. Har jag mycket körsbärstomater fryser jag in dem hela i plastpåsar och använder under vintern i olika såser och röror, mycket godare än konserverade på burk och lika användbara! Enda begränsningen är utrymmet i frysen.
Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?
För att tomaten är drottningen av grönsaker, och att det är härligt att vara en del av det här gängen som du låter sprida tomatglädje över Sverige.
Stort tack Eva för att du ville vara med som tomatvän! Det är så roligt att många vill vara med och dela med sig av sin kunskap, erfarenheter och funderingar kring tomater. Hoppas vi får se mycket mer av dina tomatodlingar! //Johnna a.k.a Bondjäntan
Namn: Eva Robild
Bor och odlar: Höganäs i NV Skåne, zon 1, där jag odlar i en vanlig villaträdgård mitt i stan.
Arbetar med: Författare och skribent, redaktör för SVT:s program Trädgårdstider sedan åtta år, skriver regelbundet i Hem och Hyra samt sporadiskt för andra tidningar.
Intressant att veta: Jag har skrivit drygt 20 böcker varav flertalet om trädgård. Storsäljaren är Odla i pallkrage, senast utgiven är Chili – 222 sorter att odla och äta. De övriga böckerna handlar om friskvård och stresshantering. För mig går ämnena hand i hand och jag har skrivit ett par böcker om detta, senast När själen får grönska. Våren 2019 kommer en ny bok som berättar hur man får ut maximal skörd på den lilla ytan i pallkragen.
Eva finns på Facebook, Instagram och har en egen You tube-kanal där hon lägger ut filmer om hennes odlande.
Hello! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to
get my site to rank for some targeted keywords
but I’m not seeing very good results. If you know of any please share.
Thank you! You can read similar art here: Escape room lista
hello there and thank you for your info – I have definitely picked up anything new from right
here. I did however expertise a few technical points using this site, as I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load properly.
I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining,
but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords.
Anyway I’m adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective exciting content.
Ensure that you update this again very soon.. Lista escape room
Профессиональный сервисный центр по ремонту бытовой техники с выездом на дом.
Мы предлагаем: сервисные центры в москве
Наши мастера оперативно устранят неисправности вашего устройства в сервисе или с выездом на дом!
Создание и продвижение сайта https://seosearchmsk.ru в ТОП Яндекса в Москве. Цены гибкое, высокое качество раскрутки и продвижения сайтов. Эксклюзивный дизайн и уникальное торговое предложение.