När man har ätit sig mätt på varmrökt lax och egentligen är sugen på något annat men tänker att man ska så klart ta vara på den man har köpt. Kan ju faktiskt hända just till högtider som påsk och midsommar att det finns en liten bit kvar av den varmrökta laxen och passar denna rätt som jag har knåpat ihop. Den är faktiskt så god att du kan också göra den bara för att du gillar den och köpa dig en bit varmrökt lax för ändamålet!
Det är tre steg i den, ugnsrostad potatis och blomkål, ärtskott- och spenatpesto och salladsplatån med laxen. Vi börjar med ugnsrostad potatis och blomkål för det tar ca 30 minuter i varmluftsugn. Sedan gör vi ärtskotts- och spenatpesto som är himmelskt god och egentligen inte svår alls men mumsig. Sist men inte minst hackar vi upp salladen och lägger upp allt.
STEG 1
Du behöver till ugnsrostad potatis och blomkål 3-4 port:
- salt
- peppar
- gurkmeja (malen)
- paprikakrydda (malen)
- 2 msk tomatpure
- 1/2 dl olja
- Några små potatisar 6-7 stycken
- 1/3 blomkål
Du kan med fördel göra mer av denna och anpassa efter eget tycke, den passar att spara i kylen och komplettera andra rätter med som ett gott tillbehör! Eller om du endast har en lite bit lax så fyll på med ugnsrostad potatis och blomkål!
- Sätt på ugnen (gärna varmluft om du har) på 225° C.
2. Blanda ihop kryddor och tomatpuren tillsammans med oljan och smaka av. Det kan vara riktigt smakrikt så att det blir en snusikgt god blomkål!
3- Skär blomkålen i munsstora bitar och blanda med krydd- och oljeblandningen och låt sedan stå några minuter medan du halverar de små potatisarna till halvor.
4. Smörj en ugnssäker form med en skvätt olja och lägg dina potatisar och blomkålen i. Ställ i in ugnen på ca 30 minuter.
5. Känns på blomkålen och potatisen med en gaffel eller annat som passar och ta ur när de har lite tuggmotstånd så att de inte är mosiga. Ställ undan till du behöver dem.
Medan din blomkål och potatis gosar till sig i ugnen är det dags att göra ärtskotts- och spenatpeston!
STEG 2
Du behöver till ärtskott- och spenatpesto:
- En knippe ärtskott (handfull)
- En knippe bladspenat (handfull)
- 1-2 små vitlöksklyftor
- 1 halv citron (juicen)
- 1/2 dl olivolja
- Salt och peppar
- Riven pecorinoost eller annan smakrik ost
- Eventuellt en skvätt vatten för att späda ut så att den blir lagom tjock
Även den här kan du göra mer av och spara. Jag brukar göra ärtskotts och spenatpesto när mina ärtskott börjar se hängiga ut eller har övervuxit och jag har massor med ärtskott.
- Hacka dina ärtskott och spenat smått och sedan lägger du dem i mixerskålen. Det spelar ingen roll om du använder mixerstav eller blender, det som funkar för dig.
- Pressar ner citronjuicen och häll på olivolja samt pressa ner vitlöken
- Mixa till en bra knsistens, späd med lite vatten om det behövs. Häll upp i en skål.
- Riv din ost och blanda ner den i din mixade gröna röra.
- Smaka av med lite salt och peppar.
STEG 3
Du behöver till din salladstallrik:
- En knippe sallat
- En knippe spenat
- Några krispiga rädisor
- En halv gurka
- En bit varmrökt lax
Här kan du variera efter tycke och smak, vad du har i kylen eller i trädgårdslandet. Tänk på att skölja grönsakerna innan och att det kan vara roligt med olika former på grönsakerna i din sallad för att vi äter även med ögat.
Nu är det dags få ihop din Matiga ljumna laxsallad med potatis och blomkål:
- Skär sallat och spenat tunt, tänk strimla och lägg upp på tallrik, uppläggningsfat eller en i en vacker form
- Hyvla gurkan i långa slanor och rulla ihop dem i rulader. Eller så gör du precis som du vill med gurkan.
- Skär rädisorna som halvmånar och dekorera din tallrik.
- Dela laxen i lagom stora bitar och ta bort eventuella ben.
- Lägg upp laxen och den ugnsrostade potatisen och blomkålen ovanpå salladsbädden om vartannat, toppa med ärtskotts-och spenatpesto.
Smaklig spis!
8wj642