• C h e o n g • 청; 淸 • (Koreansk sirap)

Cheong är en koreansk sirap som du får till utan upphettning och smakar mycket. Du använder lika delar socker och frukt eller bär för att få fram så mycket smak som möjligt i sirapen.

Det var länge sedan jag gjorde ett betalt samarbete så det känns lite extra roligt att få göra detta samarbete med @gjordnara och lyfta fram Weck-burkarna. Jag har tidigare använt olika storlekar på Weck-burkar och då framför allt till inkokning och konservering men jag tänker att man kan även använda dem till fermentering och förvaring också. Många möjligheter!

Jag har förut gjort Cheong, koreansk sirap på rabarber men även på blåbär. Det blir så himla gott, helt otroligt intensiv smak på sirapen! Nu provar jag göra Cheong på körsbär i 0,75 liters Weck-burkar. Jag gör två burkar, inte för att jag behöver så mycket men jag ska ge bort den andra. Sirapen kan du ha till alltifrån pannkakor till drinkar.

Jag blandar strösocker och urkärnade körsbär om vartannat. Lika mycket socker som bär, i det här fallet 500 gram var. Jag steriliserar brukarna i ugnen på 100 °c i 20-30 minuter innan jag fyller burkarna. Jag toppar bären med det sista sockret sedan försluter jag och ställer burkarna i kylen 3-4 veckor.

Jag brukar sila av sirapen och förvarar den helst på en rengjord flaska så att det är lätt att hälla ut. (Klart att det går att använda en burk också.) Sirapen håller ca 6 månader i kylen.

Bären som blir över efter att du har silat av sirapen kan du med fördel baka en god kaka eller torka till att ha som smakförstärkare eller till din müsli. Jag brukar torka och mala till pulver. Supergott!

Måste man ha Weck-brukar? Näe. Det går bra med snäpplocksburkar eller andra konserveringsburkar men jag gillar dem här. Olika storlekar för olika inläggningar eller konserveringar passar verkligen mig. Det är tillverkade av tjockt, härdat sodalime-glas och tål maskindiskning och användning i både mikrovågsugn och vanlig ugn. Och jag vill verkligen säga att de är perfekta till tomatkross och tomatsås för inkokning. Just saying!

Köksutrustning för konservering och Weck-burkar hittar du här Gjordnära

Hoppas du provar Cheong, du kommer inte ångra dig! glöm inte bort att du kan göra Cheong på många olika sorters bär och frukter men jag skulle inte blanda utan ha dem separat. Förslag, blåbär, hallon, persika, rabarber, krusbär ja du hänger med nu va?!

Allt gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *