Fermentera morötter

Den här inlägget är ett betalt samarbete med Gjordnära.

Det är supergott med fermenterade morötter och väldigt bra för tarmbakterierna, din mage kommer tacka dig! Oavsett om du odlar dina egna morötter och vill ta vara på din skörd eller om du köper dina morötter så finns det goda skäl till att fermentera dem. Och jag skulle faktiskt säga att det är inte så svårt som många tror.

Jag gillar mjölksyrade grönsaker, som det också heter och äter dem som tillbehör och boostar mina tarmar! Mjölksyrebakterier som produceras hjälper till att återställa balansen i tarmen och kan lindra problem med matsmältningen. Fermenterad mat är också bra för immunförsvaret! Det sägs att 70% av immunförsvaret finns i tarmen och bakterier som lever i tarmen har en betydande inverkan på ditt immunsystem.

Jag är något av en periodare och med det menar jag att jag fermenterar i olika perioder, alltifrån när andan faller på eller när behöver lite extra hjälp med energin. Ett annat skäl är att det är ett bra sätt att ta hand om sina odlade grönsaker och förädla dem till något hållbart och gott men även nyttig mat. Jag fermenterar även köpegrönsaker eftersom jag periodvis också äter mer fermenterat än vad jag har odlat för och det går också bra.

Jag skulle verkligen vilja göra ett slag för fermenterade grönsaker och då kanske speciellt vit och rödkål, morötter i olika variantrar och så klart Kimchi på olika sätt. Här om dagen så gjorde jag en burk med rivna morötter och dillfrön, 3 halvfulla burkar med rivna morötter och rödbeta, solskensskål som är på vitkål, gurkmeja och ingefära. sist men inte minst även en blandning med vitkål och rivna morötter.

Det är inte svårt och ibland behöver man bra komma igång. Du kan använda olika kärl för fermentering men det ska gå att försluta väl så att inget syre kommer in i din behållare/burk. Mina favoriter är Weck-burkarna som du ser på bilden och vanliga bygelsnäpp-burkar men även urtvättade yoghurtburkar får stå till tjänst i fermenteringen.

Jag använder inte något fancy salt utan vanligt salt utan jod. Det finns många som säger att det inte spelar någon roll om det är jod eller inte i, jag väljer dock salt utan jod till fermenteringar, då jod är bakteriehämande och gynnar inte bakteriekulturen i fermenteringen. Men du gör precis som du vill.

När jag har gjort alla moment i receptet tillsätter jag oftast 2% salt. Räkneexempel: Det vill säga om det väger 1150 gram så multiplicerar jag det med 0,02 och då får jag veta hur många gram salt jag ska ha. Du behöver alltså tillgång till en köksvåg.

Weck-burkarna på bilden är tillverkade av tjockt, härdat sodalime-glas och tål maskindiskning och användning i både mikrovågsugn och vanlig ugn. Och förutom fermenteringar är de perfekta till tomatkross och tomatsås för inkokning, som jag snart kommer återkomma i ett inlägg om. Dessutom använder jag dem till de flesta av mina inläggningar och inkokningar för att ta hand om min skörd. Weck-burkar och andra bra redskap och tillbehör för att ta hand om din skörd hittar du hos Gjordnära.

Här nedan har jag skrivit andra artiklar om fermentering och en av dem är faktiskt just om morötter och olika former på morötterna och olika bra smaksättningar. Älskar fermenterade morötter!

Mjölksyrade morötter – en nyttig favorit

Jag tänker att man kan välja olika former på morötterna beroende på vad man ska ha dem till och vilken smakupplevelse du vill åt. Visst är det lite skillnad på rivna morötter och hela morötter eller så är det kanske känslan på hur olika de känns i munnen som påvekar smakupplevelsen. Du kan använda hela morötter, du kan skära morötterna i tjocka stavar eller tunna som tändstickor. Ett annat sätt är också att riva morötterna, gärna grovt rivna eller “slicade”, skivade eller hyvlade på tvären eller korta runda. Variationerna är många och det är roligt att ha olika former utifrån hur du väljer att smaksätt dem.

Fermentera morötter och rödbetor

Det här är en ursnygg blandning eftersom rödbetorna ger ifrån sig en vacker färg och hela fermenteringen blir färgstark. Den är god och nyttig och passar till de flesta maträtter. I inlägget får du ett fantastiskt tips vad du kan göra med “spadet” som bir över. Eller hur du gör godaste tzatsikin…

Solskenskål

Jag brukar kalla mjölksyrad vitkål eller spetskål med ingefära och gurkmeja för solskenskål, både för att den är gul som en sol men också för att den piggar upp. Jag brukar göra både solskenskål och mjölksyrade morötter under tidigt under hösten och vinterhalvåret, och det går faktiskt bra med köpta grönsaker. Så det så!
Solskenskål är en variant av “vanlig” surkål och smakar faktiskt på ett helt annat sätt och det beror på smaksättningen ingefära och gurkmeja. Den blir fantastiskt gul och smakar gudagott! Fräsch och uppiggande på alla sätt och vis.

Kimchi

Denna kimchi smakar mycket och inte bara starkt, det är något speciellt med alla smakupplevelser. Den går ganska snabbt att tillaga och har blivit både min favorit gällande tidsåtgång och smak. Det är roligt att kunna vriera efter tycke och smak och det finns verkligen många sätt att göra en bra kimchi.

För betalande medlemmar

Tack för att du överväger att bli en betalande medlem! Jag lägger ner tid och energi för att skapa inspirerande innehåll, och jag hoppas att du ser värdet i mitt arbete och vill stödja det genom att bli en betalande medlem. I ditt medlemskap får du tillgång till allt material som jag har samlat på mig om matlagning, olika recept, inspiration och så klart om odling och mitt skapande i min trädgård under många år. Här är några recept på olika fermenteringar;

Heta morötter – Tanggun kimchi

Många har önskat recept på olika fermenteringar av grönsaker och framför allt kimchi-morötterna som är heta och krispiga. Så här kommer dessa underbara heta morötter igen som jag är så glad att jag kommit igång med. En favorit i repris! Mina heta morötter har sitt orginalreceptet från boken Kimchi och andra Koreanska rätter. Det är roligt när man har hittat ett favoritreceptet som man sedan kan ändra och modifiera precis som man vill.

Kimchi – min favorit, enkel och god, så gör du

Kimchi är gott och kan användas till nästan allt. Jag skulle nog påstå att kimchi är beroende framkallande och man kan få svåra ”cravings” om man gör ett kimchi-uppehåll. Förutom att det är gott så är det också nyttigt precis som våra nordiska mjölksyrade grönsaker. Man får bra matsmältning och massor av god probiotika, fulladdad med vitamin A, B och C, och massor av antioxidanter. Ett kontinuerligt intag av kimchi ska visst också förebygga hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes.

Kimchi på blomkålsblast

Att ta vara på blast från blomkål eller broccolistjälkar och tillverka en Kimchi går alldeles utmärkt. Kimchi kan du göra på många sätt, det finns hundratals recept om du googlar. Jag har några olika favoritrecept som jag brukar göra och den här blir nog en av dem i min strävan efter att ta hand om hela grönsaken. Jag har gjort den hyfsat enkel för att minimera arbetet men med tillägg att kunna fylla på med andra grönsaker. Tänker att till exempel att kålrabbins stjälkar skulle kunna passa i kimchin tillsammans med blomkålens stjälkar.

Fermenterad tomatsalsa

Tomatsalsa med morötter är mycket speciell och här kommer ett recept på en fantastisk tomatsalsa som en kan göra när som på året men passar extra bra om en vill ta hand om gamla tomater som börjar skrumpna. Det finns många olika varianter på hur en kan göra tomatsalsa och andra tomatbaserade produkter och detta är en god variant med mycket smak och näring! 

Tomatsalsa med koriander

Tomatsalsa är supergott som fermenterad produkt, mycket smak, alltså gud vilken umami! Här har jag en tomatsalsa med extra sting och riktigt god. Jag har valt att prova att fermentera denna tomatsalsa i vaccumpåsar för att jag tycker att det är lite svårt att få till en bra fermentering med småbitar och tomater, det är svårt att få till en bra syrning och ha “mojset” under vätska.

På önskemål kommer det komma några inlägg inom kort med inspirationsinlägg på fler fermenteringar och hur du kan ta hand om din skörd. Åteigen vill jag dock säga att för mig är inte fermentering endast ett sätt att ta hand om min skörd utan det är också fantastisk god och nyttig mat. Det vill säga, jag köper också grönsaker för att just göra fermenteringar! Det är ju så himla gott!

Allt gott!

Johnna a.k.a Bondjäntan

Ett svar på “Fermentera morötter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *