Tomatbas i konserver

Betalt samarbete med Gjordnära

Det här är min absoluta favorit! Det här en tomatbas som jag använder som snabbmat och som en bas under vintern i många tomatbaserade rätter. Den håller över ett år i svalen och jag brukar ha olika storlekar på mina glaskonserver för olika sammanhang.

Jag blandar tomater men jag försöker ha gula och röda tomater för sig i denna tomatbas. Så vissa burkar är gula eller orangea och andra är röda efter tomaternas färg. Man kan absolut blanda färger och då får man en mer brunaktig nyans på tomatbasen. 

Det är viktigt med rena burkar som är steriliserade antingen i ugnen eller i vattenbad. Jag använder inte något konserveringsmedel men lite citronjuice för att bevara färgerna och öka hållbarheten. 

Jag kokar mina glasburkar som är för ändamålet och använder mig av en vanlig kastrull med en tillsats, ett galler som jag har i botten för att burkarna inte ska spricka. Du kan också använda dig av en kökshandduk som du lägger i botten, fungerar alldeles finfint. Jag har dessa burkar i flera olika storlekar men eftersom jag använder den här tomatbasen även som snabbmat sena kvällar från jobbet har jag särskilda burkar som är lagom för detta ändamål, i rätt storlek. Weck-burkar och andra bra redskap och tillbehör för att ta hand om din skörd hittar du hos Gjordnära.

För att det ska bli hållbara konserver kokar jag burkarna, småputtrar ca 1 timme för att det ska bildas ett vakuum som gör att burkarna håller i skafferiet över 1 år. 

Du behöver:

salt

svartpeppar

oliv- eller rapsolja

örter (olika)

vitlök

citronjuice

Gör så här: sätt på ugnen 225°C 

  1. Skölj tomaterna och skär dem i mindre bitar
  2. Lägg dem på en plåt eller ugnsfast form
  3. Salta och peppra, häll på lite olja
  4. Hacka örter som du har valt och blanda med tomaterna
  5. Skär vitlöken i bitar och lägg i formen
  6. Lägg in plåten eller formen i ugnen och låt den stå ca 30-40 minuter så att tomaterna får lite färg.
  7. Medan du väntar på att tomaterna ska bli färdiga preppar du dina glasburkar med 1 msk citronjuice, (större burkar på 4 dl med 2 msk citronjuice)
  8. Ta ut tomaterna och fyll glasburkarna med tomatbasen men lämna 1,5-2 cm utrymme från kanten. Och tänk på att det är varmt så att du inte bränner dig. 
  9. Slut burkarna och koka upp vatten i en stor kastrull, lägg burkarna försiktigt i kokande vatten. Låt småputtra i ca 1 h. 
  10. Se till att burkarna är täckta med vatten under hela timmen.
  11. Ta upp burkarna och låt dem svalna på bänken. När burkarna har svalnat ska det vara fina konserver med vakuum. 

Om du använder weck-burkar med klämmor kan du ta bort klämmorna när burkarna har svalnat och testa om det är vakuum genom att hålla i locket. Dra dock inte i gummiringen får du då kanske du släpper in luft och släpper vakuumet.

Du kan använda olika recept och koka in dina tomater, hitta det som kan bli din favorit bas i köket.

I min tomatbok som heter Tomater – odla för hela året hittar du många fler recept på hur du kan ta hand om dina tomater. Mina favoritrecept samlade i boken, olika sorters marmelad, inkokning, syltning, tomatsås, ketchup, ja och så lite paj, pizza, Bloody Mary och annat smått och gott att göra med sina tomater!

Tomatboken har jag äntligen åter i lager och här hittar du den: Tomater – odla för hela året. Förutom massor av fina recept får du också tips på hur du lyckas med dina tomatodling, hjälp vid skadedjur och sjukdomar och sist men inte minst ta del av alla fantastiska bilder tagna av Tina Axelsson. Det är en fin bok att ge bort om du redan har en egen!

Med det önskar jag dig en fantastisk skördehöst och hoppas du får många fina tomater!

2 svar på “Tomatbas i konserver

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *