Åkes tomatsås med ryskt ursprung 

Åke “tomatkungen” Truedsson är utbildad kemiingenjör som har odlat sedan han var 7 år gammal, han jobbar med odling, växtförädling, kurser, föredrag, skriver böcker och häften, har liten gårdsbutik. Dessutom driver han tomatklubben och där kan man hitta frön till över 500 sorters tomater! 

Åke har flera tomatsåsrecept men min favorit är denna som har ryskt ursprung och är enkelt att göra och gott är det också. Den går att variera efter önskemål och kan dessutom användas till tomatjuice, soppa och i grytor. 

Till Åkes tomatsås behöver du:

  • tomater
  • salt
  • strösocker
  • chilipeppar
  • spiskummin
  • vitlök

Gör så här:

  1. Lägg så många tomater du har, delade i bitar, i en stor gryta och låt sjuda (inte koka).
  2. Passera tomaterna för att få bort skal, kärnor och hårda delar. Häll tillbaka den ganska tunna vätskan i grytan och låt den mycket försiktigt reduceras vid ca 70 grader under sporadisk omrörning. Jag väljer att mixa mina tomater så att tomatskal och tomatfrön är kvar, den enklare utvägen för en latmask!
  3. När du har fått den konsistens du vill ha tillsätter du 1 struken msk salt och 4 msk strösocker per liter tomatsås. Krydda med chilipeppar, spiskummin och krossad vitlök.
  4. Tillsätt valfri vinäger till lagom surhet (ca 1-2 msk per liter) och du får tomatketchup.
  5. Värm upp till 85 grader och häll på väl rengjorda glasburkar som värmts i ugnen på 100 grader cirka 30 minuter. Sätt genast på lock för konservering.

Håller minst 1 år förvarad i kyl eller svalt skafferi.

Åke har en speciell plats i hjärtat hos tomatsverige och sprider massor av kunskap om odling och tomatglädje! Han har även varit Bondjäntan tomatvän i Februari 2020 där han berättar om sin passion för tomater, alltifrån hur nyttig den är till hur god den är. Åke Truedsson Bondjäntans Tomatvän är läsvärt!

En jordnära kärleksförklaring tilll den egenodlade tomaten.
Om du vill ha fler recept vad du kan göra med dina tomater så hittar du det bland annat i min bok Tomater – odla för hela året. Den går att köpa i bokhandeln och i större matvaruhus (har jag noterat) men även här kan du klicka hem den och då får du den signerad också! Bondjäntans Tomater – odla för hela året.

“Johnna Gilljam älskar tomater. Med den här boken vill hon insperera till att odla tomater, och att odla jorden. Hon berättar lika entusiastitskt om sina favoritsorter och om att driva upp och sköta om tomatplantorna som hon berättar om jord, gödsel och kretsloppsodling. Dessutom finns här en mängd recept på hur du tar vara på tomaterna efter skörd.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

bondjantan.se