Vitlöksprepp med bokashi

Snart är det dags för årets vitlöksplantering och nästa års vitlöksodling. Jag brukar plantera i slutet av oktober till mitten av november även om det har hänt senare än så. När jag inte riktigt hinner med och det blir senare brukar det också bli ruskigt kallt om fingrarna då jorden är så kall och kanske en aning frusen.

Jag förbereder jorden där jag ska plantera vitlöken. I år har jag förberett med Bokashikompost och det är riktig mumma för vitlöken. Det blir stora vitlökar och frisk skörd. Jordbädden med bokashi gjorde jag för några veckor sedan och nu är det dags att plantera i odlingslådan. Man kan ju förgödsla med koskit på påse om man inte har bokashi, eller hästskit från hästbonden funkar bra om man vet att det inte är pryalider med.

Det viktiga är att det finns en bra grundgödsling så att vitlökarna får den näring de behöver för att utvecklas. Tänker att en välpreppad jord är bra förutsättning för att det ska bli bra vitlöksodling. Jorden behöver vara lucker och näringsrik, gärna uppblandad med kalk då löken gillar kalk. Det är dock viktigt att jorden är lucker då vitlöken inte gillar väta. Den klarar kyla bra men om jorden blir tung och blöt då är risken stor att vitlöken ruttnar.

Jag gräver ner bokashi i den upphöjda bedd som jag ska odla vitlöken i. Jag har inte alltid så mycket men jag tar det lilla jag har då jag har lärt mig att vitlöken gillar bokashikomposten. Jag byter också bädd så att jag inte odlar vitlök på samma ställe utan får en mer balanserad jord. Ibland behöver jag gräva ur mycket då de upphöjda bäddarna börjar bli överfulla med härlig jord. Jorden som blir över hamnar i nya bäddar eller i tunnelväxthusets bäddar.

Jag fyller på med jord så att bokashin täcks och sedan låter jag vitlöksbädden vara i några veckor och det främst för att det ska bli tillräckligt kallt.

Vitlök har olika förmågor så som hållbarhet och lagring, hur lång tid de tar att växa, smak och storlek. Du kan köpa vitlöksutsäde i en välsorterad trädgårdshandel eller skicka efter på nätet. Det är bra att undvika vanlig köpevitlök från mataffären då den inte är kontrollerad och kan medföra sjukdomar till din jord, exempelvis vitröta.

Ett svar på “Vitlöksprepp med bokashi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *