Vitlökssorter 2025

Jag får alltid frågan om vilka sorter jag odlar och här är svaret lite olika beroende på vad jag är sugen på. Men det är oftast ganska lika och ibland någon nykomling eller utmanare, kanske att jag inte har så stor variation som jag tror. I år har jag bestämt mig för att odla fyra olika sorter.

Att det just blev fyra sorter och inte 3 eller 5 beror delvis på vad jag var sugen på men också, hör och häpna, hur jag ska odla dem. Jag har ju en tanke om att i vår odla mer i potager-liknande-odling och har byggt om i köksträdgården i somras för att möjliggöra detta. Det är alltså 8 odlingslådor nu istället för 6 och tanken är att det ska se ut som det är fyra kvarter i köksträdgården där 2 odlingslådor är ett kvarter.

Så jag ska odla fyra olika sorter i två odlingslådor, jag får hoppas på att jag får plats! Annars får ställa upp en eller två pallkragar som reserver, hahaha. Man får vara lite påhittig om det inte blir som det är tänkt men vi får se. Mina fyra sorter som jag har valt ut är Sprint, Thermidrome, Ivan och Cledor och jag har faktiskt odlat allihopa tidigare år så ingen nykomling i år.

När jag planerar min vitlöksodling så är det också intressant att jag får vitlök för alla tillfällen men också för att odla för hela året. Det vill säga, att välja ut vitlök utifrån tycke och smak men också någon eller några mycket hållbara sorter som tar lite längre tid på sig. Jag vill ju att det ska täcka upp för hela årets förbrukning!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Sprint

Sprint är en tidig sort, en sprinter av alla vitlökar skulle man kunna säga. Sprinter är inte bara snabb utan producerar också stora klyftor med god kvalitet. Den är inte den bästa att förvara en längre period utan passar bäst som färskkonsumtion, mycket god enligt mig.

Det är en “hardneck-vitlök” och anses därför stå emot kyla bättre. Eftersom den är snabb och klarar kyla bra är den perfekt också om man har en kortare växtsäsong så den kan nog odlas högre upp i Sverige.

Thermidrome

Thermidrome är en fransk sort och en riktigt säker vitlök. Det vill säga, den levererar oftast mycket fina stora vitlökar, den är både medeltidig och stor, har många klyftor mellan 10-14 på en vitlök! Dessutom är den lagringsbar lång in på vinterhalvåret.

Det här är kanske vitlöken som jag har en liten crush på, en liten kärleksaffär med. Den är både god och hållbar men den är så fantastiskt vacker med sitt röd-violetta skal. Bland de vackraste du kan skåda! Kanske att det är mina drömmar om resa till Frankrike med god mat, fantastiska viner och underbar miljö som gör mig lite extra förtjust i denna vitlök?

Ivan

Ivan är som han låter, en spännande kraftig ryss som klarar av när det stormar. Det är en kraftig sort som har levererat bra hos mig varje gång jag odlar den. Det är en stor vitlök, vacker vit bottenfärg med lila eller purpurfärgade strimmor och har lättskalade brunvioletta klfytor. Den smakar mycket vitlök och är lite burdus som man skulle kunna tänka sig en rysk vitlök. Me like!

Cledor

Cledor är en bra sen sort, en lagringsvitlök och håller länge. Inte särskilt vacker, kan liknas vid en vit “affären” vitlök i utseendet men fantastisk kvalitet och hållbarhet. Den odlar jag för att jag vill ha vitlök länge, vitlök som håller sig fräsch och smakrik även in på våren när de flesta andra tappar stinget och skrumpnar ihop.

Du kan odla den i hela Sverige men den passar också odlare norröver i kallare klimat. Det är en allsidig, tålig och smakrik vitlök med blast som går utmärkt att fläta. I år ska jag fläta vackra vitlöksflätor!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Om du är sugen på att läsa mer om hur jag gör med vitlöksodlingen, hur jag förpreppar för bästa resultat och vilka andra sorter jag har odlat så kan du kika här nedan.

Här kan du läsa mer om vitlöksodling: 

Plantera vitlöken

Vitlöksprepp med bokashi

Nu planterar jag vitlöken – så här gör jag

Och är du medlem så har du ännu mer att läsa: 

Hur många vitlökar behöver man för en årsförbrukning? 

Dags för vitlöksplantering – förberedelser 2019

Dags att plantera vitlök 2018

Vitlöksskörd 2016

Årets vitlöksplantering gjord i etapper 2015

Årets vitlöksodling 2013

Helgens to-dos och vitlöken 2o12

Vitlöken är äntligen planterad 2011

Ett svar på “Vitlökssorter 2025

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

bondjantan.se