Fyra sorters smörrebröd i julens anda!

Till pysselkväll, glöggafton eller helt enkelt smörrebrödskväll passar dessa fyra alldeles ypperligt! Jag tänker att även julens rester skulle kunna hamna på smörrebrödet och på så sätt komma till sin nytta och i lite ny skepnad. Här har jag 4 fantastiska smörrebröd som alla smakar olika och mycket fräscht och inte så mastigt som julmat kan vara.

  1. En med julskinka, färskost, grov söt senap och med ingefärspicklad rödkål som topping och som pricken över i:et.
  2. En med pate, jag valde tryffelpate, smör och cornichon som smakförstärkare.
  3. En med rökt lax, färskost och här med toppingen saffranspicklad fänkål!
  4. En vegetarisk variant med en god pepprig paprikaröra, färskost och den toppad med groddar, kapris och saffranspicklad fänkål. En riktig smaksensation!

Här nedan kommer recepten på picklad rödkål och saffranspicklad fänkål som topping på smörrebröden.

Ingefärspicklad rödkål – inspiration från Jessica Frej

Du behöver:

Rödkål

Inlagd ingefära Gari

Äppelcidervinäger

  1. Strimla rödkål så tunt du kan, gärna med en mandolin men annars kanske med en osthyvel eller med kniv. Viktigt att det blir tunt tunt.

2. Sedan strimlar du ingefäran, inte lika viktigt att den är tunn, hellre lite grövre bitar.

3. Blanda ihop rödkål och ingefära i en glasskål, matlåda i glas är perfekt för då har du även ett färdigt lock.

4. Värm upp 3-4 msk äppelcidervinäger och blanda med kålen. Lägg på locket och låt stå svalt 4-5 h innan servering.

Saffranspicklad fänkål

Du behöver:

Fänkål

saffran (1 påse)

Ättika 12%

Vatten

Strösocker

Salt och peppar

  1. Hyvla fänkålen tunt, gärna med en mandolin
  2. Koka upp lag: 2 msk ättiksprit, saffran, 3/4 dl socker, 1 1/2 dl vatten, 1/2 tsk salt
  3. Lägg den hyvlade fänkålen i en glasskål, häll över den varma lagen och rör om.
  4. Låt svalna och ställ i kylen, med lock på. Låt stå i några timmar.

Pepprig paprikaröra, färskost och den toppad med groddar, kapris och saffranspicklad fänkål.

Rökt lax, färskost och här med toppingen saffranspicklad fänkål!

Julskinka, färskost, grov söt senap och med ingefärspicklad rödkål som topping och tyffelpate, smör och cornichon som smakförstärkare.

Mycket gott! Och skulle nog även kunna lägga till en med god svampröra om jag vill få en femte. Ja smörrebröd kan man ju fixa och trixa precis som man önskar.

3 svar på “Fyra sorters smörrebröd i julens anda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *