Så i pluggbrätten – effektivt, hållbart och platsbesparande för dina frön!

Att använda pluggbrätten för sådd är en smart och effektiv metod för att odla frön, särskilt om du vill optimera utrymme och förbättra plantornas hälsa. Jag brukar använda mig av olika behållare att så, krukor, odlingstråg, gamla grönsakslådor, mjölkkartonger och annat som jag hittar. Dock återkommer jag om och om igen tillbaka till mina såbrätten som jag har i lite olika storlekar.

Att så i pluggbrätten är en platsbesparande, praktisk och hållbar metod som ger starka och friska plantor. Du får bättre kontroll över varje planta och gör processen från sådd till omplantering smidigare och mer effektiv – en perfekt lösning för både hobbyodlare och yrkesodlare!

Jag sår ofta i mina pluggbrätten för pluggplantor, det vill säga, jag förodlar plantor till mina odlingsbänkar, både i köksträdgården och till odlingstunneln. Det är mycket effektivt utifrån att det sparar plats och man får fina färdiga småplantor att plantera ut. Småplantor är till en fördel då de är mer motståndskraftiga mot angrepp än direktsådda grönsaker är.

En annan fördel är att man inte behöver gallra utan man petar ner de plantor man vill ha i lagom mängd och avstånd. Supernajs!

En tredje fördel är att förså med pluggbrätten, är att du kan ha reservplantor och kan fylla på med småplantor när det behövs. Jag gillart som du förstår. I år blir det ännu mer praktiskt då jag ska iordningställa, eller prova odla en potager-liknande-köksträdgård.

Här är några fördelar med att så i pluggbrätten:


1. Effektiv användning av utrymme

Pluggbrätten gör det möjligt att odla många plantor på en liten yta. Varje plugg ger plats för ett frö att gro och växa, vilket gör att du kan odla många frön samtidigt utan att de konkurrerar om utrymme eller näring. Det är särskilt praktiskt för den som har begränsat utrymme inomhus eller i växthus.


2. Minskar risken för rotskador

Eftersom varje planta växer i sin egen plugg blir det lättare att separera plantorna när det är dags för omplantering. Detta minskar risken för att rötterna skadas, vilket ofta händer när plantor växer för tätt tillsammans i en gemensam låda eller kruka. Friska rötter ger starkare plantor!


3. Enkel hantering och omplantering

När plantorna är redo att planteras ut kan du enkelt trycka ut varje plugg med sin rotklump intakt. Detta gör omplanteringen snabbare och mer effektiv, samtidigt som plantorna upplever mindre stress vid flytten.


4. Bättre kontroll över jord och näring

I pluggbrätten kan du använda en noggrant utvald jordblandning som är idealisk för frögroning och unga plantor. Varje plugg får samma mängd jord, näring och fukt, vilket ger jämnare resultat och friskare plantor.


5. Bra dränering

Pluggbrätten är utformade för att ge god dränering, vilket minskar risken för att fröna eller rötterna drabbas av övervattning och syrebrist.


6. Bekvämt för organisering och identifiering

Med pluggbrätten är det enkelt att hålla ordning på olika sorter och märkningar. Du kan exempelvis odla olika grödor i samma brätte och använda etiketter för att hålla koll på vad som är vad.


7. Återanvändbart och hållbart

Pluggbrätten kan användas om och om igen om du sköter om dem. Tvätta dem mellan användningarna för att minska risken för sjukdomar, och du har en hållbar lösning som minskar engångsplast och avfall.


Och då kommer frågan om plast och hållbarhet, är det rimligt?

Plast i odling, som i fallet med pluggbrätten, är en viktig fråga att reflektera över ur ett hållbarhetsperspektiv. Här är några tankar om hur man kan förhålla sig till användning av plast i odling och vad man kan göra för att minimera dess negativa påverkan:

Du kan välja pluggbrätten tillverkade av återvunnen plast, bioplast eller andra hållbara material. Genom att välja brätten som är gjorda för att hålla länge och tillverkas med hänsyn till miljön, kan du minska plastens miljöpåverkan. Jag tänker att ett pluggbrätte av plast kan hålla i många år om det tas hand om ordentligt. Genom att rengöra och ta hand om dem mellan användningarna minskar du behovet av att köpa nya, vilket gör det till ett långsiktigt hållbart val.

Om du väljer plast, leta efter pluggbrätten som är tillverkade lokalt eller inom rimliga avstånd. Det minskar transportens miljöpåverkan och stödjer lokala producenter. Satsa också på högkvalitativa brätten som tål slitage och därmed håller längre. Alternativt gå ihop några odlare när ni beställer, så kan ni beställa storpack och minska transporter.

Plastens långa livslängd och låga vikt gör den praktisk och energieffektiv i många odlingssammanhang. Genom att använda plast smart och medvetet, där den verkligen bidrar till hållbar odling (t.ex. i form av återanvändbara pluggbrätten), kan den ses som ett funktionellt verktyg snarare än en engångsprodukt med kort livscykel. När plastbrätten inte längre går att använda, lämna dem till återvinning istället för att kasta dem i restavfallet. Genom att sluta kretsen och återvinna materialen minskar vi plastens negativa påverkan på miljön.

Allt gott!

Johnna a.k.a Bondjäntan 🌱 🌱 🌱

* * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * *

Mer att läsa:

🌱 Varför du ska undvika torv i din trädgård: Torv – en dold klimatbov i våra trädgårdar

🌱 Recept på egen såjord: Blanda din egen såjord – enkelt och billigt

🌱 Måste man ha såjord? Måste man ha såjord till sina fröer?

Ett svar på “Så i pluggbrätten – effektivt, hållbart och platsbesparande för dina frön!

  1. fantastic publish, very informative. I wonder why the opposite experts of this sector don’t notice this. You should continue your writing. I am confident, you’ve a great readers’ base already!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *