Syrade morötter och fermenterade morötter är faktiskt samma sak! När vi säger “syrade” syftar vi på den process där morötterna får jäsa i en saltlösning, vilket skapar en process med mjölksyrebakterier. Denna naturliga jäsning är det som gör morötterna både hållbara och näringsrika. Så oavsett om du kallar det syrning eller fermentering, handlar det om samma process som ger oss de smakrika och hälsosamma grönsakerna!
Fermenterade morötter är inte bara supergoda, de är också fantastiska för tarmhälsan! Oavsett om du har odlat egna morötter eller köper dem i affären, finns det många goda skäl att börja fermentera dem. Det är enklare än många tror, och resultatet blir både smakrikt och näringsrikt.
Jag älskar mjölksyrade grönsaker och brukar använda dem som tillbehör för att ge mina tarmbakterier en boost! Mjölksyran som produceras under fermenteringen hjälper till att återställa balansen i tarmen och kan lindra matsmältningsproblem. Fermenterad mat stärker också immunförsvaret, vilket är extra viktigt, eftersom hela 70% av vårt immunförsvar finns i tarmen.
Jag är en periodare när det kommer till fermentering, vilket innebär att jag ofta fermenterar i perioder, både när jag känner för det eller när jag behöver extra energiboost. Fermentering är ett utmärkt sätt att ta vara på grönsaker från trädgården och göra dem hållbara samtidigt som de blir nyttiga och goda. Och det är inte bara de egna odlingarna som jag fermenterar – jag använder även köpte morötter, särskilt när jag vill ha ett extra tillskott av probiotisk mat. I januari och februari brukar min kropp skrika efter dessa morötter som jag gör både som stavar, rivna och i tillsammans med andra grönsaker.
Du kan syra grönsaker i dess egna vätska, till exempel vitkål och rivna morötter ger bra med vätska. Jag har valt att mjölksyrejäsa med saltlag som jag kokar upp enkelt och snabbt, jag låter lagen svalna innan jag häller över grönsakerna; 1 liter vatten och 1 – 2 msk salt. Gillar man inte saltig smak väljer man lägre salthalt medans ibland kan det vara riktigt gott med salt och syrligt.
Så om du har en överflöd av morötter, eller om du vill ta tillvara på köpta, är fermentering ett bra sätt att bevara dem på ett smakfullt och hälsosamt sätt! Det är enkelt, roligt och din mage kommer definitivt att tacka dig!
Allt gott!
Johnna a.k.a Bondjäntan 🌱 🌱 🌱
* * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * *
Mer att läsa:
Mjölksyrade morötter – en nyttig favorit Mjölksyrade morötter en nyttig favorit
Fermentera morötter Fermentera morötter
Fermenterade morötter och rödbetor Fermenterade morötter och rödbetor
För betalande medlemmar
Tack för att du överväger att bli en betalande medlem! Jag lägger ner tid och energi för att skapa inspirerande innehåll, och jag hoppas att du ser värdet i mitt arbete och vill stödja det genom att bli en betalande medlem. I ditt medlemskap får du tillgång till allt material som jag har samlat på mig om matlagning, olika recept, inspiration och så klart om odling och mitt skapande i min trädgård under många år. Här är några recept på olika fermenteringar;
Heta morötter – Tanggun kimchi
Många har önskat recept på olika fermenteringar av grönsaker och framför allt kimchi-morötterna som är heta och krispiga. Så här kommer dessa underbara heta morötter igen som jag är så glad att jag kommit igång med. En favorit i repris! Mina heta morötter har sitt orginalreceptet från boken Kimchi och andra Koreanska rätter. Det är roligt när man har hittat ett favoritreceptet som man sedan kan ändra och modifiera precis som man vill.
Kimchi – min favorit, enkel och god, så gör du
Kimchi är gott och kan användas till nästan allt. Jag skulle nog påstå att kimchi är beroende framkallande och man kan få svåra ”cravings” om man gör ett kimchi-uppehåll. Förutom att det är gott så är det också nyttigt precis som våra nordiska mjölksyrade grönsaker. Man får bra matsmältning och massor av god probiotika, fulladdad med vitamin A, B och C, och massor av antioxidanter. Ett kontinuerligt intag av kimchi ska visst också förebygga hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes.
Att ta vara på blast från blomkål eller broccolistjälkar och tillverka en Kimchi går alldeles utmärkt. Kimchi kan du göra på många sätt, det finns hundratals recept om du googlar. Jag har några olika favoritrecept som jag brukar göra och den här blir nog en av dem i min strävan efter att ta hand om hela grönsaken. Jag har gjort den hyfsat enkel för att minimera arbetet men med tillägg att kunna fylla på med andra grönsaker. Tänker att till exempel att kålrabbins stjälkar skulle kunna passa i kimchin tillsammans med blomkålens stjälkar.
Tomatsalsa med morötter är mycket speciell och här kommer ett recept på en fantastisk tomatsalsa som en kan göra när som på året men passar extra bra om en vill ta hand om gamla tomater som börjar skrumpna. Det finns många olika varianter på hur en kan göra tomatsalsa och andra tomatbaserade produkter och detta är en god variant med mycket smak och näring!
Tomatsalsa är supergott som fermenterad produkt, mycket smak, alltså gud vilken umami! Här har jag en tomatsalsa med extra sting och riktigt god. Jag har valt att prova att fermentera denna tomatsalsa i vaccumpåsar för att jag tycker att det är lite svårt att få till en bra fermentering med småbitar och tomater, det är svårt att få till en bra syrning och ha “mojset” under vätska.