Att skapa sig en bĂ€rtrĂ€dgĂ„rd behöver inte vara sĂ„ svĂ„rt. Man kan skippa hela âjag mĂ„ste ha alla bĂ€r för att det ska spela nĂ„got rollâ eller jag behöver âmera markâ, âstörre trĂ€dgĂ„rdâ för att det ska gĂ„. Du kan faktiskt skapa en bĂ€rtrĂ€dgĂ„rd i det lilla och framför allt fundera igenom vilka bĂ€r vill du ha och varför?
Jag började bygga min bÀrtrÀdgÄrd 2019 med en ambition om att ha sÄ mÄnga bÀr som möjligt och glömde bort att odla det jag verkligen gillar. NÄgra mindre lyckade bÀrÄr har fÄtt mig att fundera pÄ vad Àr det jag vill ha? Och hur ska jag odla det jag vill ha? Jag bygger i trÀdgÄrden och Àndrar och i somras Àndade jag mycket i kökstrÀdgÄrden och nu fortsÀtter jag pÄ resan, jag har valt bort nÄgra bÀr och valt om nÄgra bÀr.
Varför ska jag odla bÀr?
För att jag vill veta. För att jag vÀgrar nöja mig med halvdant. För att smaken av ett solmogen bÀr som jag sjÀlv har odlat slÄr allt annat.
Jag odlar bĂ€r för att det Ă€r det enda sĂ€ttet jag kan vara sĂ€ker. SĂ€ker pĂ„ vad jag stoppar i munnen. SĂ€ker pĂ„ att det inte ligger ett enda spĂ„r av bekĂ€mpningsmedel gömt i varje tugga. För det gör det ofta. Det vet vi. Den konventionella bĂ€rindustrin Ă€r en av de mest besprutade i hela livsmedelskedjan â Ă€ven i Sverige. Och ekologiska bĂ€r? Visst finns de. Men Ă€rligt talat â hur ofta hittar man dem fĂ€rska, vackra, smakrika och utan ett kilopris som svider?
SĂ„ jag odlar sjĂ€lv. Inte för att det Ă€r enklare â utan för att det Ă€r vĂ€rt det. Varenda droppe nĂ€sselvatten. Varenda gĂ„ng jag böjer mig ner och tĂ€cker med löv. Varje gĂ„ng jag stoppar ett bĂ€r i munnen!
TÀnk utanför boxen
Det som jag har funderat pĂ„ Ă€r hur jag vill anvĂ€nda bĂ€ren i min matlagning eller hur jag vill förtĂ€ra dem. En annan aspekt Ă€r ocksĂ„ vad gör de för nytta i min trĂ€dgĂ„rd, finns det nĂ„gon funktion som jag vill att de medför ex vindskydd, avgrĂ€nsande effekt eller om de Ă€r bara snygga. BĂ€rbuskar Ă€r inte bara vĂ€xter. De blir en del av helheten. De bygger struktur, de binder jord, de ger skugga, skydd, liv. De pratar med mikrolivet, med fĂ„glarna, med maskarna i marken. De behöver dig â och du behöver dem.
Och det bÀsta? De krÀver inte mycket. Lite nÀring. Lite tÀckning. Lite kÀrlek. Men de ger sÄ oÀndligt mycket tillbaka. Inte bara i bÀr, utan i kÀnslan av att vara nÀra nÄgot verkligt. NÄgot som bÀr pÄ tid.
Eftersom jag Àter sylt och marmelad i mycket begrÀnsad omfÄng, Àr det inte superviktigt att bÀren Àr sÄ kallade syltbÀr. Det skadar inte men bÀren Àr inte till för att konserveras till sylt, gele eller marmelad. DÀremot Àter jag massor av fÀrska bÀr som de Àr, direkt frÄn busken, till frukostyoghurten, som mellanmÄl eller varför inte till dessert. SÄ bÀren behöver vara goda som de Àr och dÀrmed faller vissa bÀr bort. Den jag vÀljer att ha kvar trots att den inte smakar nÄgot vidare Àr faktiskt Aronia som fungerar ocksÄ som vindskydd förutom att bÀren Àr nyttiga. AroniabÀren har hög halt av antioxiderande antocyaninerna, vitamin A, B2, C och E samt jÀrn och jod.
Jag vÀljer alltsÄ bÀr efter hur jag vill Àta dem. Om du eller din familj vill ha massor av konserver med sylt bör du vÀlja syltbÀr och grattis, det finns massor av roliga bÀr som till exempel TaybÀr som Àr en blandning av björnbÀr och hallon och passar perfekt till sylt! SlÄr garanterat vilken köpesylt som helst.

Att odla bÀr Àr att ta tillbaka makten över smaken
Det finns en rÄ, ofiltrerad lycka i att plocka ett bÀr du sjÀlv har följt frÄn knopp till mognad. Du vet hur blommorna sÄg ut. Du minns första regnet i maj. Du sÄg nÀr kartarna började svÀlla. Du har varit med hela vÀgen. Och det smakar. Det smakar sommar. Det smakar omsorg. Det smakar pÄ riktigt.
Och nĂ€r du smakar vet du â det hĂ€r Ă€r inte bara bĂ€r. Det hĂ€r Ă€r trygghet. Det Ă€r frihet. Det Ă€r ett rungande ”nej tack” till smaklöshet och dĂ„lig kvalitet, ockerpriser och trista bĂ€r, det Ă€r hurrarop och ja tack till mĂ„ngfald, smakrika bĂ€r och glĂ€dje!
/BondjÀntan