God och matig kikärtssoppa med gurkmeja och ingefära som passar både som förrätt och huvudrätt. Den är enkel att göra och kan piffas upp med lite sherry om så önskas. Jag gjorde den till nyår och den mättade magen och gullade med gommen innan sashimin intogs. Den flörtar med asien med en tydlig smak av ingefära och skiner upp som en sol!
Du behöver (3-4 port)
- 1 morot
- 1 mindre bit rotselleri (lite mer än en morot)
- 1/2 rödlök
- 1 msk olivolja
- 1 bit ingefära
- 1-2 dl vatten
- 1 paket med kikärter (230 g)
- 1 burk kokosmjölk
- gurkmeja
- salt och peppar
- Skala och rödlöken och hacka den i småbitar.
- Fräs löken i en kastrull tillsammans med olivoljan.
- Skala rotselleribiten och skär den i små bitar. (Det får gärna vara lite mer än moroten om du måttar dem)
- Om moroten är ren behöver du inte skala den. Skär moroten i småbitar och lägg den i kastrullen tillsammans med rotselleribitarna.
- Krydda rikligt med gurkmeja och rör om i kastrullen, sedan häller du på med vatten så att det precis täcker grönsakerna. Låter dem småkoka tills de är nästan genomkokta, ca 15 minuter.
- Ta en “lagom bit” som en tumme eller mer om du gillar ingefära. Riv ingefära på ett rivjärn eller så kallat zestjärn så att ingefäran är smått riven. Lägg ner i kastrullen.
- Häll i avrunna kikärter och fyll på med kokosmöjlk.
- Koka upp och låt småkoka i 5 minuter.
- Mixa soppan. Spä eventuellt ut den med lite vatten om den är för tjock.
- Låt sjuda upp och smaka av, salta och peppra och ev en skvätt sherry.
Noom noom!