Det här är en ursnygg blandning eftersom rödbetorna ger ifrån sig en vacker färg och hela fermenteringen blir färgstark. Den är god och nyttig och passar till de flesta maträtter. Jag har valt att riva både morötterna och rödbetorna grovt och fermenterar med saltlake.
Dessa kan med fördel smaksättas antingen med senapsfrön eller korianderfrön men du kan också göra den helt neutral utan extra smaksättare. Gott likaså!
1 Skala morötter och rödbetor. Du behöver ungefär 2/3 delar morötter och 1/3 del rödbetor för att få till en bra blandning. Rödbeta innehåller sackaros, som tar lite längre tid för bakterierna att börja bryta ner och är bra att blandas upp med morötter.
2 Riv både morötter och rödbetor grovt. Blanda och fyll på burkar, tryckt till och fyll på med svalt vatten så att det täcker grönsakerna med minst 1 cm.
3 Väg burken med innehållet (ta bort burkens vikt) och använd en 2% saltlösning, det vill säga multiplicera vikten med 0,02 så får du veta hur mycket salt du ska fylla på med i burken. Resultatet är i vikt så det är bra med en liten köksvåg.
4 Se till att alla grönsaker är under vattenytan och att kanten är ren. Du kan anävnda dig av påstricket om du inte har tyngder som passar i din burk. Påstricket är billigt och bra och förenklar det hela märkvärt. Ta en påse som du placerar i burken och trycker till lite, fylle på med vatten i påsen och knyter ihop så att det blir som en tyngd som pressar ner morötterna och rödbetorna under vattenytan. Stäng igen locket.
Om du väljer att knåda fram vätskan från grönsakerna väger du grönsakerna och sedan tillsätter du salt. Låt saltet dra 15-20 minuter tillsammans med morötter och rödbetor och sedan knådar fram vätskan. Lägg upp på burk och följ instruktion om grönsaker under vattenytan, påstrick och förslut.
5 Slå lite försiktigt i botten på burken för att kontrollera, eller knacka upp eventuella luftbubblor. Ställ burken på en bricka eller tallrik då det finns viss risk för att den kommer bubbla över när det mår som bäst. Om det är högt tryck kan man pysa den lite försiktigt så att lite av trycket försvinner. Man vill inte att en sån här burk ska explodera, förutom att du går misste om en fantastisk fermentering så är det ett sjuhelsike få bort rödbetssaft golv, väggar och tak!
6 Låt din burk stå på en tallrik eller bricka i rumstemperatur i ca 14 dagar. Sedan ställer du in fermenteringen i kylskåpet lika länge så kan du sedan njuta av din fantastiska rödbets- och morotsfermentering!
Utmaningen är att se till att alla morot och rödbetsbitar håller sig under vätskeytan. Jag har valt här både nät och glasskloss att trycka ner massa hårt för att få till detta. Oftast använder jag påstricket som också gör samma lika.
Två sista:
- Rivna fermenterade morötter och rödbetor blir en alldeles fantastisk tzatsiki! Plocka ut en lagom mängd, krama ur dem lite och blanda med grekisk yoghurt, tillsätt vitlök och mynta i önskad mängd. Helt fantastiskt gott vill jag lova till bröd, några löjligt dyra oliver och ett gott rött vin.
- Vätskan som blir över efter att du har ätit upp din fermentering med morötter och rödbetor använder jag till bas för en god salladsdressing så kasta inte bort den. Supergod och fantastisk färg, och fylld med nyttigheter. Du kan också ha den till shots, mycket gott!
Hoppas du vågar prova den goda fermentering!
Allt gott och vi ses snart igen!
/Johnna aka Bondjäntan
Tack för namnsdagspresenten!
Hälsningar
Kerstin Margareta
Jag måste få fråga, som nybörjare med det här att fermentera och lägga in. Som jag förstår så det man lägger in och fermenterar måste det hur som helst förvaras i kylskåp, vilket gör att man måste ha många kylskåp för att kunna förvara allt man bevarar. Vad är då nyttan med fermentering och inläggning ?