När vintermörkret sänker sig och odlingssäsongen känns långt borta, är det ett utmärkt tillfälle att fortsätta använda Bokashi för att omvandla köksavfall till fin jord. Jag brukar ha mina Bokashi-hinkar inomhus under vintern, och ibland väljer jag att förvara dem utomhus i väntan på våren. Oavsett vilken metod jag använder, älskar jag att följa den fermenteringsprocess som gör matrester till näringsrik jord – en perfekt förberedelse inför vårens odling.
Bokashi är en fermenteringsmetod som låter dig ta hand om köksrester på ett miljövänligt sätt. Istället för att bara kasta bort matavfallet, utnyttjar du det genom att omvandla det till värdefull näring för din trädgård. När du blandar ditt köksavfall med en Bokashi-blandning (ofta en blandning av krossat ris eller vetekli och mikroorganismer) kan du skapa näringsrik jord på bara några veckor.
Vad gör Bokashi så fantastisk? Den förvandlar fuljord till finjord genom att tillföra liv och näring till jorden, vilket gör den mer bördig och redo för nya växter. Den jord du får efter att ha blandat Bokashi-komposten kan verkligen vara en gamechanger för din odling – både inomhus och utomhus.
Jag tycker om att skapa små “jordfabriker” inomhus, gärna i tvättstugan eller i ett annat hörn av hemmet där det inte är i vägen. Här får jag följa fermenteringen från början till slut och njuta av processen att omvandla matavfall till något så användbart. Det är en fantastisk känsla att veta att du på så sätt bygger upp ett kretslopp där inget går till spillo.
För dig som inte vill ha en Bokashi-fabrik inomhus hela vintern finns det också andra alternativ. En metod jag ofta använder är att förvara mina Bokashi-hinkar utomhus när temperaturen tillåter det. Jag låter dem stå kalla tills våren kommer och blandar då bokashiavfallet med gammal använd jord för att skapa näringsrik jord som passar perfekt för att plantera ut i trädgården. Idag har jag tömt 3 bokashihinkar i en en stor tunna och blandat med gammal förbrukad jord. Jag låter den stå och när det sedan blir varmare kommer det bli fantastisk jord att plantera om chili och paprika i, kanske n och annan tomat också.
Så, oavsett om du väljer att inreda en jordfabrik inomhus eller låter Bokashi-processen ske ute i kylan, handlar det om att använda vintertiden för att förbereda för en ännu bättre odlingssäsong. Att omvandla ditt köksavfall till nyttig, näringsrik jord ger inte bara en känsla av att bidra till miljön utan hjälper också din odling att blomstra när våren väl kommer.
Johnna a.k.a Bondjäntan 🌱 🌱 🌱
* * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * *
Mer att läsa:
🌱 Bokashi – att odla sin jord Bokashi – att odla sin jord
🌱 Omvandla fuljord till finjord Omvandla fuljord till finjord med Bokashi
🌱 Odla din jord – ett sätt att värna om köksträdgården! Odla din jord – ett sätt att värna om köksträdgården!
🌱 Omvandla dina köksrester till fin jord Omvandla dina köksrester till nyttig jord med Bokashi
🌱 Vad gör jag med bokashi i vinter – PRAKTISKA TIPS! Vad gör jag med bokashi i vinter?
Veri Şifreleme – Kullanılan yöntem “Kadir Saraçoğlu”’nun siber güvenlik tehditleri üzerindeki etkisi daha fazla tartışılabilir. https://antoinegriezmannclub.com/read-blog/12823