Plantera vitlöken!

 

Förpreppa för vitlökssådd

Jag har ett motto att innan julhelgen få ner vitlöken i min odlingsbädd som jag har preppat några veckor innan! Ibland är det svårt att hinna med och det finns år när jag inte hunnit få ner vitlöken i jorden innan kälen har slagit till. Och jisses vilket sjå det blir att “bryta upp” jorden för att få ner vitlökarna. Såg på instagram att någon (kommer inte ihåg vem för tillfället) hade varit så fiffig och borrat hål då det var fruset. Ja det går ju faktiskt också men det bästa är ju att få till det innan det fryser!

I år har jag intentionen att försöka få ner vitlöken redan i november, vi får se om önskat läge gäller. Känner jag mig själv rätt så är jag nog som vanligt inne och tassar på december och det går faktiskt lika bra. Ja så klart det beror ju var man bor, hos vissa är det ju redan ett tjockt lager med snö i december… För mig handlar det nog om att det finns så mycket att göra så då skjuter jag upp det som kan skjutas upp.

Du förvarar vitlöken i rumstemperatur eller något svalare tills det är dags att plantera den. Jag brukar när jag får tid klyfta upp den så det är bara att peta ner mina klyftor när det är dags. Ja och som vanligt påminner jag om att märka upp dina klyftor. 

Vitlöken gillar näring och behöver gott om näring för att växa sig stor och fin. Från en klyfta så ska det bildas en hel stor vitlök. Du gödslar helst både innan du sätter ner vitlöksklyftorna och i vår när den växer. Du kan förgödsla mer stallgödsel av olika slag, kompost och eller som jag gör, bokashi! 

Att förpreppa är viktigt och som många glömmer bort och tror att ja ja det är väl inte så noga. Jo jag vill nog hävda att man ska ge sina vitlöksklyftor det bästa möjliga om man vill ha en god skörd. När du har förpreppat gjorden lägger du tillbaka jorden ovan på i väntan på att plantera dina klyftor. 

Jag gillar att förpreppa med bokashikompost för att det ger så bra jordstruktur och god jordhälsa. Det är bra om man gödslar bokashi att göra det så bokashin hinner bli till stor del jord innan jag planterar vitlöken. Det betyder att det behöver vara plusgrader när jag preppar med bokashi. 

Dags för vitlökssådd

När det är dags att plantera drar jag upp små diken på ca 10 cm djup, antingen med en planka eller med baksidan av krattan. Jag försöker få till raka diken men det är ju inte måste. Själv tycker jag att det blir lättare att gödsla på våren när vitlöksblasten kommer upp och de står i rader. 

Ta bort skadade vitlöksklyftor och det är mot förmodan någon som har börjat mögla, endast de fina ska ner i jorden. Du vill ju ha en fin vitlöksskörd till sensommaren och hösten! Plantera den trubbiga delen nedåt och den spetsiga delen uppåt med ca 10 cm mellanrum. När du har fått ner alla klyftor fyller du på med jord så att diket är täckt. Glöm inte att märka upp dina vitlökssådder. 

Om jorden har frusit något så går det som sagt att plantera ändå. Ta en tjockare pinne eller redskapsskaft som du trycker håll i jorden, bra om det är ungefär 2 cm i diameter och 7-10 cm djupt. Sedan petar nu ner klyftorna i hålet och fyller igen hålen. 

Jag täcker med organiskt avfall, både gräsklipp och löv går bra. Jag tar oftast ett lager med löv för det har jag gott om! Det gynna både mikrolivet i jorden och jordstukturen, det handlar om att ta hand om sin jord som man odlar i. Ett härligt täcke med löv skapar ett bra klimat för vitlöken. 

Jag fyller på med löv och en utmaning kan ju vara att de blåser runt, det förhindrar jag med kompostgaller som jag lägger ovan på. Jag har ex antal kompostgaller som jag använder om och om igen på olika sätt i trädgården. Är de inte löktork så kan de vara lövhållare, ja de är bra till mycket! 

På våren gödslar jag oftast med gräsklipp och jag återkommer mer om hur tar hand om vitlöken i vår!

Lycka till med kommande års vitlöksskörd och årets vitlöksplantering! 

 

Här kan du läsa mer om vitlöksodling: 

Vitlöksprepp med bokashi

Nu planterar jag vitlöken – så här gör jag

Och är du medlem så har du ännu mer att läsa: 

Hur många vitlökar behöver man för en årsförbrukning? 

Dags för vitlöksplantering – förberedelser 2019

Dags att plantera vitlök 2018

Vitlöksskörd 2016

Årets vitlöksplantering gjord i etapper 2015

Årets vitlöksodling 2013

Helgens to-dos och vitlöken 2o12

Vitlöken är äntligen planterad 2011

2 svar på “Plantera vitlöken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *