Favorit i repris!
Konsumtions-hierarkin
Ulrika Freya Neldorin har skapat ett alster som heter Konsumtions-hierarkin och jag gillar den skarpt. Jag tänkte använda mig av den och tipsa lite om GRÖNA JULKLAPPAR! Vi börjar uppifrån och går ner i denna triangel i skepnad av en gran, det vi ska göra minst är på toppen och det vi ska göra mer av är längre ner.
Köp nytt
OM du ska köpa nytt försök att välja med omsorg! Det är med fördel fair trade, ekologiskt eller miljövänligt och svenskproducerat. Det finns även en hel del återbruk att köpa, det vill säga gammalt som har blivit nytt.
En sak som jag alltid tror på att köpa även om det är nytt är någon form av upplevelse. Att ge bort en konsert, teater eller litteratur är så mycket mer än bara en present. Det är en upplevelse som ger en resa i känsloregistret och skapar minnen att bära med sig.
Köp begagnat
Att köpa saker på loppis eller second-hand-affärer rekommenderas varmt. Att återanvända saker som redan finns är ett bra sätt för att minska nyproduktion. Det finns ofta gamla korgar och trädgårdsredskap att fynda om man håller utkik. Ibland kan man ju faktiskt också hitta något som inte är direkt relaterat till odling men fungerar alldeles utmärkt, du behöver endast använda din fantasi.
Något som är roligt att fynda är gamla trädgårdsböcker och väldigt tacksamt att få. Det brukar finnas både på nätet och på antikvariat för den som vet vad hen söker. Även gamla trädgårdstidningar är ju toppen att få då de brukar säljas i buntar av årgångar.
Gör själv
Att göra själv trevligt pyssel och väldigt stimulerande. Alltifrån att vika egna fröpåsar och ge bort med fröinnehåll till sticklingar av gröna växter. Visst är det fint att få en speciell gåva med tomatfrön av någon speciell sort som inte går att finna i affären. Så värdefullt och kan inte mätas i pengar! Eller den där speciella sticklingen av en doftpelargon som doftar gott och växer sig stor och fin…
Byt med någon
Att byta en tjänst med någon som en julklapp kan vara otroligt värdefullt! Kom överens om att istället för att köpa julklappar till varandra byter ni tjänster med varandra. Du kanske är skicklig på att beskära äppelträd eller trimma buskar medan din vän är händig med spade och gärna gräver? Visst kan du också byta grödor när våren kommer och ge bort plantor, jag har många av en sort och byter gärna mot något annat som jag inte har odlat…
Låna av varandra
Att ge bort något som du lånar är en utmaning men det finns faktiskt ett sätt att tänka runt frågan. Du kan komma överens med dina vänner eller grannar om att ni lånar verktyg och redskap av varandra för att minimera konsumtion. Alla behöver ju inte ha 10 olika sorters sågar utan vi kan ha olika och dela med varandra.
Laga saker
Om du är lite händig kan du ge bort tid till någon för att laga en eller två saker. Ett presentkort på repration på cykel om du är duktig cykelreparatör. Eller vårda någons trädgårdsredskap, putsa och olja in så att de fungerar lite till.
Vårda det du har
Att ge bort något som du vårdar är kanske att ge bort din tid för att vårda vänskapen. Jag hör ofta att vi behöver skapa mer tid till varandra och visst är det väl en fin julklapp?!
Använd det du har
Ge bort en trädgårdsfest i julklapp! Planera redan nu in en trädgårdsfest för umgänge och gröna tankar i samkväm. Oftast är fest i goda vänners lag mycket uppskattat och blir minnen för livet.
/Johnna a.k.a Bondjäntan