Senast publicerad 2020-02-01
Nu ska ni få träffa Åke Truedsson som är en passionerad odlare och odlar alltifrån frukt och bär till grönsaker och tomater. Jag vet inte när jag kom i kontakt med honom första gången men troligen var det i ett tomatsammanhang. Jag vågar nog påstå att vi har en gemensam passion – tomater!
Ett av mina favoritsysselsättningar på vintern brukar vara att titta i Åkes Tomatklubbens medlemsblad. En kopp te, överstrykningspenna och medlemsbladet med över 500 tomatsorter att välja mellan och drömma om sommarens tomatodlingar.
Vad är det bästa med att odla tomater?
Tomater är roliga att odla, ger mycket gott till köket och är dessutom nyttiga. Forskning har visat att tomaten, trots att den består av 93% vatten, innehåller många nyttoämnen som skyddar våra kroppar mot elaka sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och mycket annat. Tomaten är så nyttig att den i en vetenskapsbok kallas “The red bodyguard”.
Dessutom är tomatens historia intressant och ibland som en TV såpa. Kanske ska jag utfärda en varning! Att odla tomater kan vara vanebildande och bli en last – men en härlig sådan.
Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?
Jag har i min genbank ca 800 st olika tomater med stor genetisk spridning. Ca 250 av dessa odlas varje år. Naturligtvis har jag många favoriter bland dessa beroende på vad dom ska användas till. Tyvärr finns de flesta av dessa inte i handeln eller registrerade i Bryssel. Jag tycker att Sungold F1 är söt och god att äta som godis, liksom Green grape, Black sweet cherry, Christmas grapes, Mei wei och många andra, på smörgåsen vill jag ha fasta smakrika tomater som vilda veckade ursprungstomater, Outdoor girl och mörka ryska sorter. Bifftomater kan vara trevliga och goda och där finns mycket att välja på. Att göra egna torkade tomater kräver sina sorter
Hur odlar du tomater?
Jag odlar busktomater i kruka utomhus och i jordbänkar i tunnelhus och växthus som du (Bondjäntan) gör. Använder Emmaljungas jord. Tyvärr är många köpjordar dåliga och innehåller både rötslamskompost och diverse avfall från industrin.
När blomningen pågått ett tag är det dags att starta med näringstillförsel. Det är bäst med flytande gödsel, till exempel oorganisk flytande blåkorn eller organisk form av lite hönsgödselpellets i en tunna vatten. Lägg gärna lite nässlor i också och lite vedaska. Soppan doftar inte precis som hummersoppa men står man ut med doften blir tomaterna glada.
Glöm inte vattna tomaterna med jämna mellanrum och ge aldrig näring till törstiga plantor. Tomaternas bladmassa är ganska stor, vilket innebär att de behöver en hel del vatten.
Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?
Att odla tomater är roligt och inte svårt om man har växthus, uterum eller inglasad balkong. Skulle man inte ha tillgång till en sådan odlingsmiljö kan man odla tomater ändå, men då måste man odla tidiga sorter för att de ska hinna mogna i vårt lite kyliga och blöta klimat. För lyckad odling kan du ge varje planta före blomning 1 matsked med vedaska och en matsked kalk eller dolomitkalk.
En artikel i ämnet: så lyckas du med din tomatodling!
Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?
F1 hybrider är inga riktiga sorter utan en korsningsprodukt som lever så länge en fröfirma vill korsa fram den. F1 ger högre avkastning men ofta sämre smak på grund av avkastningen. Riktiga sorter är sortkonstanta om man tar dess frön. Här har vi hela vår historia bevarad när det gäller tomater.
En spännande artikel om tomatens historia: Tomatens historia – så växte den fram
Hur njuter du av den perfekta tomaten?
Äter färska (godistomater), på smörgås, i sallader, gör produkter som torkade tomater, tomatsås, tomatjuice, mm
Har du något bra förvaringstips av tomater?
Konservera genom att värma upp till 85 grader och slå på steriliserade glasburkar och flaskor (1 ugn 100 grader)
Det finns ett jättebra recept på tomatketchup som är en favorit, vill du dela med dig?
Tomatketchup med basen av tomatsås med ryskt ursprung
- Lägg så många tomater du har, delade i bitar, i en stor gryta och låt sjuda (inte koka).
- Passera tomaterna för att få bort skal, kärnor och hårda delar. Häll tillbaka den ganska tunna värskan i grytan och lpt den mycket försiktigt avdunsta vid ca 70 grader under sporadisk omrörning.
- När du har fått den konsistens du vill ha tillsätter du 1 struken msk salt och 4 msk strösocker per liter tomatsås. Krydda med chilipeppar, spiskummin och krossad vitlök.
- Tillsätt vafri vinäger till lagom surhet (ca 1-2 msk per liter) och du får tomatketchup.
- Värm upp till 85 grader och häll på väl rengjorda glasburkar som värmts i ugnen på 100 grader cirka 30 minuter. Sätt genast på lock för konservering.
Håller minst 1 år förvarad i kyl eller svalt skafferi.
Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?
Har ju min tomatklubb med 2650 medlemmar och detta är ytterligare ett sätt att sprida kunskap om en fantastiskt användbar gröda och en bra hobby. Det är roligt med tomater!
Tack snälla Åke för att du ville berätta lite kort om tomatodling, favoriter och recepet!
Namn: Åke Truedsson
Bor och odlar: Håslöv nära Vellinge i Skåne där jag har liten gård
Arbetar med: Vi har ett litet företag som jobbar med odling, växtförädling, kurser, föredrag, böcker och häften, har liten gårdsbutik.
Intressant att veta: Jag är född bondson, odlat sedan jag var 7 år, utbildad kemiingenjör och jobbat mycket internationellt som specialist och produktionschef inom cementindustrin – men alltid odlat.
Åke föreläser och skriver om odling och har gett ut flertalet böcker om odling, Odla grönsaker, Odla dina egna grönsaker och så klart en tomatbok, Odla tomater!
Tomatklubben
Vill man vara med i min tomatklubb (genbank) och odla spännande sorter kan man se på hemsida Tomatklubben:
Här får du information om odling, skötsel, hälsoeffekter, historia och dessutom har du chansen att köpa frön till över 500 olika sorter tomater. Finn dina egna favoriter bland minibusktomater för fönsterbrädan, ampeltomater, härdiga ryska busktomater, bifftomater, vanliga tomater, jättebiffar, röda, rosa, gula, orange, gröna, bruna, svartröda och vita färger och alla möjliga former. Tidiga eller sena med kort eller lång skördeperiod. Naturligtvis finns mängder av smaknyanser som söta, goda, kraftig tomatsmak, nästan smaklösa ja allt…
Nya sorter tillkommer varje år och några försvinner eller vilar lite. Förutom tomatfrön så brukar det erbjudas lite annat spännande.
Medlemskap tomatklubben 55 kr PG 4175792-3
4lh5u7