Senast publicerad 2018-07-01
Å så var det ny månad och ny tomatvän!
Det är en stor ära för mig att Camilla Plum ville vara med som månadens tomatvän och jag är så glad så jag nästan spricker. Jag har följt Camilla på tv när hon för första gången visade sig på svensk tv med sina matlagningsprogram, helt tagen. Sedan dess har jag önskat att besöka hennes gård och se hennes odlingar som jag bara har sett på avstånd. Dock beställer jag frön från henne varje år!
Så hjärtligt välkommen Camilla till att vara Bondjäntans tomatvän!
Vad är det bästa med att odla tomater?
Uha, oj det bästa med tomatodling är att den stora variationen, av en och samma sort. Hos mig växer 165 olika sorters tomater. Vi har en fröhandel med riktigt många äkta fröer cirka 500, gamla kultursorter och ekologiska fröer. Även chili. Det betyder att vi varje år prövar cirka 20 nya sorter, på rekommendation eller bara för att de verkar spännande. Några är riktigt bra och får ersätta sorter i vårt ordinarie sortiment, om det visar sig att de är bättre än de jag haft de senaste 20 åren. Vi vill inte ha fler sorter eftersom vi enbart har två växthus, med en total odlingsyta på 200 kvm, inklusive plats för all odling utöver tomaterna.
Roligast med att pröva nya tomatsorter är smaken. Är det friska plantor? Hör höga blir de? Det går att bli ganska överraskad. I fjol drev jag en vild tomatsort Solanum spontaneum, krusbärstomat. Den blev 4 meter, ända till taket i vårt växthus och gav tusentals smakrika gula tomater. Det går att bli överraskad åt andra hållet också, sorter jag fått rekommenderade som bara smakar tråkigt.
I fjol satte jag även Queen of the Night, den överraskade oss genom att dela sig och gav tomater av olika storlek på samma planta, från biffstorlek till körsbär. De största smakade nästan ingenting men de minsta hade en fantastik smak och jag kallade dem för Princess of the Night.
Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?
Helst äter jag tomater som, när de är mogna, är gröna eller gula. De har en särskild smak av krusbär och plommon, och som har tunt skal. Exempel på sorter är ’Evergreen, ’Green Moldovan’, ’Aunt rubys german green’, Aunt Rubys German cherry’ ’Green Cherokee’,’ Green Prince’. De är alla naturliga variationer av artäkta tomatsorter. Här hittar du alla våra sorter:
Hur odlar du tomater?
Jag odlar i växthus, en del sorter på friland. Plantorna får växa sig stora, med två-tre grenar från bas, sidoskotten tas bort. Ju större plantor man driver, desto fler tomater och desto längre odlingssäsong. Vi odlar alltid i jord, inte i lådor, vilket ger tomaterna än bättre smak.
Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?
Odla i jord, hellre utomhus, än i odlingspåsar eller hydroponiskt. Tomater har flera meter långa rötter och plockar upp både mineraler och vatten. För oss är det bra eftersom vi slutar vattna runt den 1 augusti. Då mognar tomaterna och får en fantastisk smak, samtidigt som vi undviker mögel, till följd av fuktig luft. Odlar du i lådor eller kassar behöver tomaterna vattnas hela tiden, vilket gör att smaken blir sämre.
Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?
Jag har helt enkelt inga hybrider, varken i odling eller frösortimnet. Däremot har jag en del gemensamma korsningar, som är någorlunda artäkta. Jag anser att det är helt fel att ett par stora företag ska äga rättigheterna till vårt gemensamma växt- och kulturarv. Jag förstår inte varför växter som ser likadana ut, utan avvikelser, anses positivt. Mer variation, längre odlingsstid, smak och innehåll är mycket viktigare för oss.
Har du något bra förvaringstips av tomater?
När det är säsong passar vi på att äta så många olika tomater som möjligt. De vi inte hinner äta, tar vi tillvara för att kunna använda under vintern. Vi lägger in, syltar, gör såser, torkar etc. Det gäller både tomater och chili. Jag har skrivit en hel bok om det och du kan läsa om det här.
Jag odlar också vintertomater, gamla sorter från Sydeuropa som på bilden. De sista gröna vintertomaterna åt vi till påsk.
Hur njuter du av den perfekta tomaten?
Det finns många sätt att ta tillvara en god tomat. Det beror på säsong. Jag äter tomater på alla möjliga olika sätt, men oftast i en enkel tomatsallad med olivolja, lite socker, salt och äppelvinäger. Äppelcidervinäger framhäver söttman i tomaterna. Jag kombinerar gärna med en kryddört, Calamintha nepeta, med smak av både mynta, oregano och basilika, passar perfekt till tomater. Utmärkt är också fransk dragon. Basilika behöver jag inte ens rekommendera. Jag använder aldrig lök, men gärna getost, buffelmozzarella eller fårost.
Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?
Det är härligt att dela med sig till andra tomatvänner!
Stor tack Camilla för dina tomatfunderingar och all din kunskap! Det är ett sant nöje att få ta del av dem och få vara din tomatvän! Jag önskar dig all lycka med tomatodlingarna!
/Johnna a.k.a Bondjäntan
Namn: Camilla Plum
Bor och odlar: På Fuglebjergaard i Danmark
Arbetar med: Egen företagare med plantskola, butik och café, författare och programledare.
Intressant att veta: Camilla har skrivit många kok- och trädgårdsböcker, hon har gjort många matlagningsprogram och även medverkat i trädgårds/livsstilsprogram samt driver Fuglebjerggaard med plantskola, butik och kafé. Här hittar ni till hennes hemsida som är en guldgruva! http://www.fuglebjerggaard.dk/
Till hösten kommer en helt ny bok med Camilla som handlar om skördetid, ‘Höst’, en kokbok om höstens nöjen i naturen, trädgården och i köket. Här kan du beställa den.
Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to gife a quick shout out and ssay I really enjoy
reading your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the sam topics?
Many thanks!
My website :: Vavadacasino.onepage.website